Sill hör julen till

Uppdaterad 2014-12-04 | Publicerad 2013-06-03

Inget julbord utan sill.
Men undvik de allra festaste varianterna så vinner du mycket.
Här är recept på ett supergott och samtidigt smalt sillrecept.

Sill är en klassiker för många på julbordet. Men undviker du de allra fetaste sorterna har du gjort dig själv en stor tjänst. En bättre variant är till exempel den traditionella matjessillen, menar Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.

– Alla gillar dock inte matjessill och föredrar därför andra sillsorter. Och medan vissa av dem kan innehålla färre kalorier, ger inläggningar dig däremot oftast mycket sämre fett än matjessillen.

Bestäm själv

Gör du egna inläggningar kan du dock själv bestämma hur många kalorier och vilket fett de ska innehålla. Varför exempelvis inte testa en mer hälsosam variant med gräslök, rödlök och rädisor? Inspireras av recepten nedan och servera på julfesten eller julbordet.

Matjessill på kavring

8 portioner, 181 kcal/portion

125 g kavring
40 g smör
125 g matjessill
3 dl gräddfil
1 dl finhackad gräslök
50 g finhackad rödlök
1 msk dragon
1 klyfta pressad vitlök
1 tsk gelatinpulver
en knippe rädisor
Gör såhär:
1. Kör bröd och smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten (lägg plastfilm i botten).
2. Blanda sill, gräddfil, gräslök, rödlök, dragon och vitlök i en bunke.
3. Låt gelatinpulvret svälla några minuter i en kopp tillsammans med 1 msk kallt vatten. Ställ sedan koppen i hett vatten så att det löser sig.
4. Häll i gelatinet i sill- och gräddfilsblandningen. Häll därefter blandningen ovanpå kavringen och låt stå kallt några timmar.
5. Garnera med rädisor och servera!