Dietisten: Så håller du koll på dina portioner

Uppdaterad 2015-07-03 | Publicerad 2014-07-23

Ta hjälp av Anna Häggs smarta checklista innan du lägger upp mat

Vad och hur mycket du äter har stor betydelse för din vikt.
Därför kan du tjäna på att ta en funderare innan varje måltid.

Här är dietisten Anna Häggs smarta checklista.

Att både hålla koll på proportionerna på maten och på den totala portionsstorleken inför varje måltid kan ta dig långt, menar Viktklubbs dietist, Anna Hägg. Här följer därför några praktiska tips som snabbt ger dig bättre koll.
1. Ta alltid grönsakerna först. Risken är annars att tallriken är full av allt det där andra när det är dags att lägga på det gröna.
2.  Ät alltid bara en portion och undvik att ta om. Är du däremot verkligen inte mätt kan du fylla på med lite grönsaker.
3. Lägg upp maten på små tallrikar så ser portionen större ut.
4. Har du matlåda eller en färdig rätt i förpackning med till jobbet? Lägg ändå upp maten på en vanlig tallrik så får du bättre koll på både proportion och mängd.
5. Ät långsamt så hinner mättnadskänslan komma och du kan lättare anpassa din portion efter just dina behov.

Följ ämnen i artikeln