Gravid

presenteras av

Varnar för trenden ”Belly only pregnancy”

Kan leda till ätstörning

Publicerad 2023-09-25

På sociala medier sprids trenden ”Belly only pregnancy” som innebär att man endast ska gå upp gravidkilon på magen.

Nu varnar experterna för riskerna.

”Belly only pregnancy” är egentligen inget nytt fenomen. Vid en sökning på Google dyker det upp videos från så tidigt som 2015 för hur du ska träna för att uppnå idealet.

 Mia Fernando, specialistfysioterapeut obstetrik och gynekologi.

Nu varnar Mia Fernando, specialistfysioterapeut obstetrik och gynekologi, då trenden sprids på Tiktok, något Mama var först att skriva om.

– Trenden förespråkar att man endast ska gå upp i vikt på magen och att man ska hålla sig fit genom kostrestriktioner och intensiv träning, för att undvika onödig viktupptång.

Enligt henne är det inte sunt eller medicinskt säkert att lägga sin fokus på utseende och att minimera viktuppgång.

– Man ska gå upp under graviditeten, och man kan inte styra var de kilona sätter sig. Det är din genetik som bestämmer det.

Mia Fernando pekar ut att riskerna med trenden är att man kan drabbas av psykisk ohälsa eller ätstörning.

– I förlängningen kan restriktiv kosthållning göra att fostrets utveckling påverkas, men det är om man drar det väldigt långt.

Vad har du för råd/budskap till gravida som kan känna att det är jobbigt att kroppen förändras under graviditet?

– Jag tänker att man kan begränsa sitt flöde på sociala medier och försöka ha fokusen på att kroppen gör något viktigt, bejaka allt som känns bra och härligt och begränsa de självkritiska tankarna.

För dem är det extra farligt

Sophia Brismar Wendel, överläkare på förlossningen på Danderyds sjukhus och docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet.

Sophia Brismar Wendel, är överläkare på förlossningen på Danderyds sjukhus och docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet. Enligt henne finns det fördelar med att äta hälsosamt och hålla sig till rekommenderat närings- och kaloriintag som gravid, samt att träna.

Men att äta en strikt kost och träna intensivt för att uppnå ett visst ideal kan vara farligt för den enskilda individen. Speciellt om man redan har en fixering vid kost och träning.

– De som redan haft en ätstörning i någon form innan graviditeten riskerar att få tillbaka problemen. Det finns gravida som tycker det är stressande att gå upp och som inte vill se vikten när vi väger dem.

För att kosten ska påverka fostret krävs dock en ganska stor grad av undernäring, menar hon.

– Det viktiga är att man mår bra på flera olika plan. Det är inte bra om all fokus ligger på att man ska vara ”snygg” som gravid. 

Experter varnar för att man ska hålla sig till en strikt hållen kost och intensiv träning med syftet att minimera viktuppgång.

”Innebär att man svälter sig”

Även Eva Östlund, mödrahälsovårdsöverläkare på Södersjukhuset, är inne på samma spår – att det viktigt att gravida äter sunt och allsidigt och rör på sig.

– Rekommendationen är minst 150 minuter per vecka fördelat på tre dagar. Men att träna intensivt kräver ökad energi och att tro att viktuppgången bara ska hamna på buken innebär ju i själva verket att man svälter sig, vilket avråds från då det kan leda till ätstörning och även till försämrad tillväxt av barnet.

Går det att styra var gravidkilon sätter sig?

– Nej det går inte att styra. En rad fysiologiska förändringar sker under graviditet och viktuppgång på 10-15 kilo är normalt, lite beroende på ursprunglig vikt. Viktuppgången beror inte bara på vikt av barn, moderkaka och fostervatten utan även tillväxt av bröst, blod, vätska och ökad fettväv.

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu