Sverige stoppar bistånd till Unrwa

Publicerad 2024-01-30

Sida pausar utbetalningar till FN:s hjälporganisation Unrwa.

31 miljoner kronor omfördelas nu till andra biståndsorganisationer som är verksamma i området.

– Det är ett väldigt klokt beslut, säger Johan Forssell (M).

Biståndsorganisationen Sida stoppar stödet till FN:s flyktingorgan Unrwa, uppger biståndsminister Johan Forssell (M) för Aftonbladet.

– Bakgrunden är den allvarliga informationen som vi som regering tar allvarligt på. Här finns mycket som vi behöver gå till botten med, säger Johan Forssell.

– Det är ett väldigt klokt beslut. Pengarna ska gå till seriösa aktörer och inte komma i närheten av terrorism.

Johan Forssell (M).

31 miljoner kronor ska istället omfördelas till andra humanitära organisationer som verkar i området. Forssell nämner exempel på aktörer som World Food Programme och Röda Korset, men vill inte ge besked om exakt vilka.

– Det går att hitta andra humanitära aktörer än Unrwa.

Pengarna är en del av en humanitär pott som regeringen tidigare beslutat om men som Sida själva fördelar.

Inga planerade utbetalningar

I december anslog regeringen 400 miljoner kronor till FN-organisationen. Forssell uppger att inget svenskt kärnstöd till organisationen kommer att betalas ut under 2024.

– Vi kommer att noga analysera de utredningar som FN och Unrwa ska göra. Sedan kommer vi att fatta ett beslut beroende på vad som kommer fram i utredningen. Men det finns inga planerade utbetalningar tills dess.

Tolv anställda på FN:s hjälporgan Unrwa fick sparken efter att de misstänkts för inblandning i Hamas attack mot Israel den 7 oktober, meddelade FN i fredags. Flera länder har sedan dess dragit in sitt bistånd till organet, däribland USA, Storbritannien, Frankrike, Japan och Tyskland, i väntan på att saken ska utredas.

En palestinsk kvinna står med sin familj efter att ha flytt från det palestinska flyktinglägret och väntar att bli flyttade med hjälp av Unrwa (FN:s hjälporganisation för palestinska flyktinga).

”Riskerar total kollaps”

Beskedet att flera länder dragit in biståndet till Unrwa har väckt reaktioner bland hjälporganisationer. Norska flyktinghjälpen, NRC, varnade så sent som igår för att kapningen av bistånden nu riskerar palestinska liv.

”Att stater drar in biståndet påverkar livräddande assistans för över två miljoner civila, varav mer än hälften är barn. Befolkningen riskerar svält och sjukdomsutbrott”, skriver NRC i ett pressmeddelande.

Framförallt pekar man på att andra organisationer inte kan ersätta det jobb Unrwa gör för Gazaborna.

”Unrwa är den största humanitära aktören i Gaza och leveransen av humanitär hjälp går inte att ersätta av andra organisationer. Om biståndsstoppen fortsätter riskerar en total kollaps av den redan begränsade humanitära hjälpen i Gaza”.

Fredspristagaren Beatrice Fihn kallar Sveriges beslut för ”ofattbart”.

”Nu hjälper Sverige till att hindra mat och hjälp”, skriver hon på X.

Följ ämnen i artikeln