Saab kräver tillbaka 75 miljoner från Saudiskolan

Frågetecken kring Peje Emilssons löfte – skattepengar investerades i skolsatsningar i Mellanöstern

Publicerad 2023-11-24

Friskolemiljardären Peje Emilsson har bedyrat att inte en enda skattekrona gått in i hans skolsatsningar i Mellanöstern.

Men Aftonbladets granskning visar att Kunskapsskolan investerade svenska elevers skolpeng i Saudiskolan – och dessutom kan bli skyldiga vapentillverkaren Saab 75 miljoner kronor.

– Vad gäller lånen är det just lån som ska betalas tillbaka till Saab, säger Mattias Rådström, presschef på Saab.

Saab och Kunskapsskolan ingick ett hemligt avtal om stora skolsatsningar i Mellanöstern. Aftonbladet har kunnat visa hur skolorna skulle fungera som brickor i vapenaffärer med diktaturer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Men i dag finns oklarheter om de miljoner som försvunnit in i deras gemensamma bolag Kedtech Holding. Bolaget ligger bakom den könsuppdelade skolan Nün Academy i Saudiarabien och har gått med förlust varje år, 18 miljoner minus 2022. Tack vare att ägarna pumpat in frikostiga lån på sammanlagt 75 miljoner har Kedtech ändå inte gått omkull. Enligt Kunskapsskolan har pengarna gått till att utveckla digitala verktyg och läromedel till Saudiskolan, samt till att köpa aktier i ett saudiskt företag.

Nün Academy ligger i saudiska staden Jeddah och har funnits i åtta år. Skolan är internationell och här går ungefär 1 000 elever, men studier i koranen är obligatoriska, visar vår granskning.

Saab vill få tillbaka pengarna

Men enligt Peje Emilsson, ägare av Kunskapsskolan, är det kompanjonen Saab som lånat ut hela summan. Själv ska han inte ha lagt en krona.

– Det går inga svenska skolpengar in i det här, sa han nyligen till Aftonbladet.

Kunskapsskolans VD, Cecilia Carnefeldt, menar att lånet på 75 miljoner från Saab kan omvandlas till ett ”aktieägartillskott” i framtiden. Kan inte dotterbolaget Kedtech betala tillbaka så behöver inte Kunskapsskolan gå in med pengar för att lösa lånet, enligt henne.

Peje Emilsson är grundare av Kunskapsskolan, vars dotterbolag Kedtech och Kedtech Holding ligger bakom satsningarna i Mellanöstern. Han tycker inte att det är problem att ha en skola i diktaturer: ”Jag tror i grunden inte på bojkotter”.

Men Saab hävdar bestämt att de ska få tillbaka de 75 miljonerna.

– Vad gäller lånen till Kedtech, är det just lån det handlar om, som alltså ska återbetalas till Saab, enligt Saabs presschef Mattias Rådström.

Konfidentiellt avtal

Angående överenskommelsen dem emellan säger han:

– Aktieägaravtalet mellan Saab och Kunskapsskolan är konfidentiellt och därför ingenting vi kommenterar i media.

Skolverksamheten drivs av Kedtech, som är ett dotterbolag till svenska koncernen Kunskapsskolan. Man har även samarbete med saudiska partners på plats i Jeddah.

Aftonbladets granskning visar att bolagens samarbete i Mellanöstern drog igång 2014.

Men redan innan dess skickade Kunskapsskolan Education AB fem miljoner kronor till Kedtech. Det skedde i form av överlåtelse av ett utbildningsprojekt som anpassats till ”saudiska förhållanden” och helt och hållet finansierats av Kunskapsskolan, och därmed med svensk skolpeng.

Inom ramen för projektet upparbetades också affärskontakter med partners i Saudiarabien, visar handlingar vi har tagit del av.

Kunskapsskolans intäkter består i stort sett bara av skattemedel, olika kommunala och statliga bidrag. Det betyder att Peje Emilssons ord om att inga skolpengar eller skattemedel gått in i Mellanöstern-satsningarna inte stämmer.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Peje Emilsson med frågor om investeringarna, men inte fått svar.

”Återigen lovar vi vår trohet och lojalitet” skriver skolan till en bild av saudiska kungen Salman. Människo­rätts­experter beskriver eran under kungen och hans sons regim som ”den värsta i Saudiarabiens moderna historia”.