Fortsatt splittring om bussturnén: Alla partier har sagt ja

Partistyrelsen i L informerades inte om kampanjen

Uppdaterad 2022-08-24 | Publicerad 2022-08-23

I dag gjorde bussturnén ”Ny energi för Sverige” med M, KD, SD och L sitt första stopp på kärnkraftverket i Forsmark.

Enligt Moderaterna har alla partier känt till och godkänt upplägget på turnén.

– Alla har sagt ja till schemat och utformningen av bussen, säger Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson för partiet.

Vid 14-tiden på tisdagen svänger den blå kampanjbussen in på grusplanen på Forsmarks bruk i Östhammar. De fyra energipolitiska talespersonerna hoppar ur bussen och ställer upp sig framför pressuppbådet för en bild.

På frågan vad de kallar sig för svarar KD:s talesperson Camilla Brodin blixtsnabbt.

– En ny energi för Sverige!

2,5 kilometer bort ligger Forsmarks kärnkraftverk. Här har de fyra nyss varit på ett tre timmar långt studiebesök för att lära sig mer om verksamheten.

– Det som är viktigast i dag är att Sverige behöver en ny politik där vi bygger ny kärnkraft och att vi fyra partier är överens om den inriktningen, säger Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson för M.

”Är överens om ny kärnkraft”

De tre kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn ska besökas. Däremellan hålls torgkampanjer, en pressfrukost och en öppen town hall där man möter väljarna. Ett namn och logga har tagits fram och en minibuss har målats.

Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson för M, säger att idén med turnén är att visa partiernas enighet i frågan. Men för L har den återigen lett till inre strider om partiets relation till SD. Flera partimedlemmar har krävt att partiet ska hoppa av turnén.

Vilka inom L som egentligen känt till bussturnén framstår som oklart. Partistyrelsen har i vart fall inte informerats, uppger flera källor för Aftonbladet.

Det finns också frågetecken huruvida ledningsgruppen i partistyrelsen, där bland annat partiledaren Johan Pehrson ingår, varit införstådda med upplägget.

En L-källa har i en tidigare artikel sagt att kampanjen med logga och buss kom som en chock för ledningen.

Men allt var känt för partierna på förhand, säger Carl-Oskar Bohlin (M).

– Alla partier hade fått den informationen på förhand. Alla har sagt ja till schemat och till utformningen av bussen.

Aftonbladet har sökt Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson.

Bussturnéns första stopp i Forsmark.

”Inte kontroversiellt”

I pressutskicket står det att ”partierna ska gemensamt besöka samtliga svenska kärnkraftverk, samt träffa väljare på gator och torg”.

Arman Teimori, energipolitisk talesperson för L, säger att partiet i ett tidigt skede var med och planerade gemensamma studiebesök på kärnkraftverk. Övriga aktiviteter har inte varit aktuellt. Men av privata skäl ska han bara vara med vid ett besök, något som varit bestämt sedan länge.

Kände ni till hur turnén skulle utformas med buss, logga och namn?

– Vad de gör är en fråga för dem, vi är med bara vid dagens besök. Men vi visste att det skulle vara paketerat så, ja det visste vi.

För SD råder det ingen tvekan om att turnén är en del av valspurten. De har stolt delat annonser i sociala medier om den gemensamma turnén.

– Det är en kampanj skulle jag säga. Sen är det väl upp till varje parti hur man definierar det ordet. Men i en valrörelse är man ute och pratar med väljare och gör verksamhetsbesök och det är att kampanja som jag ser det, säger Mattias Bäckström Johansson, partiets energipolitiska talesperson.

Han kommenterar L-bråket om samarbetet med hans parti, men tycker ändå att det gett något bra.

– Men det har ändå väckt intresset för den här turnén som sätter fokus på elproduktionen i södra Sverige och att vi har en samsyn om hur vi ska kunna bygga ny kärnkraft där.

Här hoppar Arman Teimori (L) in i taxi efter intervjuerna.

”Problemet är inte att jag samåker”

Arman Teimori säger att L inte är med på någon kampanj. Han tycker inte att resan i kampanjbussen, besöket på Forsmark och pressbilderna tillsammans med SD är kontroversiella.

Men det här görs med tre veckor kvar till valet. Kan du förstå att det uppfattas av liberaler och andra utifrån som en del av en valkampanj?

– Det jag inte kan förstå är att när det är en fråga som är så otroligt viktig för väljarna, som påverkar den egna plånboken, ens framtid och företag som har svårt att anställa och utveckla verksamheter. Då är det där fokus ska vara. Problemet är inte att jag samåker med andra i en buss.

Bedömare menar att det nya L-bråket om samarbete med SD kan försvåra Kristerssons eventuella försök till regeringsbildning efter valet. Det tror inte Arman Teimori.

– Jag kan konstatera att alla förhandlingar är svåra men det får vi ta efter valet.

Efter intervjuerna hoppar han in i en taxi och lämnar både pressuppbådet och M, KD och SD bakom sig.

De tre andra ska åka vidare med bussen för att möta väljare på en öppen town hall i Gävle.