Också KD har ett fikonlöv

Ebba Busch (KD) under en ”pubkväll” i Eskilstuna.

Bråket mellan Åkesson och Busch sätter ljuset på KD:s problem – det är svajigt inför EU-valet.

Partiets toppkandidat Alice Teodorescu Måwe må vara känd, men en stark politiskt kandidat är hon inte.

Därför går Busch ut till hennes försvar.

Kristdemokraterna som besökte Grill & Bar i Eskilstuna var nyfikna på vad deras parti skulle driva för politik i EU-valet. Plats på scen var partiledaren Ebba Busch och KD:s toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe.

”Vad ska vi säga, som valarbetare” frågade en kvinna. ”Vi kan ju inte bara stå där och svamla”, fortsatte hon.

Men trots att valrörelsen nu ansågs vara igång fick hon inga konkreta besked utan istället svaret att partiet vässar sina bästa förslag och att de kommer presenteras senare i vår.

Kristdemokraterna är ivriga att sätta igång valrörelsen inför europaparlamentsvalet i juni. Inte konstigt, alla sätt att komma bort från det senaste halvårets debacle kring vem som ska toppa partiets valsedel (eller inte) är eftersträvansvärda.

Efter Sara Skyttedals spektakulära comeback och sedan än mer spektakulära sparkning ska partiet nu sluta upp kring Alice Teodorescu Måwe. En kandidat som blev kristdemokrat samtidigt som hon tackade ja till att kandidera, har noll erfarenhet som politiker och som är en personlig vän till Ebba Busch. Ebba Busch har investerat sitt egen förtroendekapital i att Teodorescu Måwe är rätt kandidat för KD.

Men det är nu det börjar märkas att det är skillnad på att vara en skicklig och modig debattör och politiker.

Teodorescu Måwes beskrivning av sig själv som en person som säger vad hon tycker och säger det som är rätt oavsett, har redan lett till ett storbråk mellan hennes partiledare Ebba Busch och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Två personer som gärna talar om sin goda relation och hur de gemensamt banat mark för det samarbete som nu styr Sverige genom Tidöavtalet.

Nu har bråket mellan de två partiledarna redan återberättats flera gånger, men Alice Teodorescu Måwe uttalade sig om SD i en intervju i Dagens Nyheter, Åkesson blev arg och tog till sociala medier. Ord som snöflinga, självgoda finborgare och fikonlöv flög i luften när de två ordsmederna Busch och Åkesson råkade i luven på varandra.

Ebba Busch förklarade sin hårda tillbakakaka med att det var dags för mamma Busch att sätta ner foten.

Och sätta ner foten behövde hon.

Alice Teodurescu Måwe är en svag kandidat och Kristdemokraterna kan inte riskera att SD försvagar henne ytterligare genom att sätta bilden av henne som en invandringsvänlig moderat och liberal. Det är inte i de väljargrupperna KD tänker rikta sin kampanj. De vill rakt in i ”hjärtlandet” och i de EU-kritiska grupperna. De vill helt enkelt in i SD-land.

I europaparlamentet är erfarenhet, nätverk och tidigare prestigefulla uppdrag avgörande för att få inflytande. Och inget av detta har Alice Teodorescu Måwe. Vad hon har är uppbackning av sin nya partiledare men det hjälper henne inte utanför KD-bubblan.

Ebba Buschs karisma är det fikonlöv, bakom vilket en mycket svajig EU-valrörelse gömmer sig.