Historiska mötet: Fifa flyger till Sverige

avKristoffer Bergström

Foto: BILDBYRÅN, TT
Fifas generalsekreterare Fatma Samoura (mitten).

Den inflammerade konflikten mellan Fifa och damfotbollsvärlden kan vara på väg att lösas.

I oktober äger ett unikt möte rum på svensk mark.

– Det är historiskt att generalsekreteraren kommer och besöker damelitfotbollen, säger EFD:s ordförande Annika Grälls.

23 juni vann Tyskland mot Sverige med 2–1 i herrarnas fotbolls-VM. Under matchen på Fisjt-stadion i ryska Sotji ägde ett möte rum som i förlängningen kan komma att förändra villkoren för världens damfotboll.

Annika Grälls är ordförande för damfotbollens intresseorganisation EFD och ledamot i Förbundsstyrelsen. Hon träffade Fifas senegalesiska generalsekreterare Fatma Samoura där och lyfte framför allt en fråga:

Varför finns ingen mästerskapsbonus för damer?

Herrklubbar som lånar ut sina spelare får 72 000 kronor om dagen under mästerskap. Sammanräknat inbringar ett VM miljoner till föreningarna. Damklubbar lägger precis lika mycket möda på att fostra sina spelare. Men när de drar på landslagsuppdrag är ersättningen noll.

”Ja, jag kommer jättegärna”

Grälls påpekade också att damerna saknar det utbildningsbidrag som herrarna har, som reglerar att pengar delas ut till tidigare klubbar när en spelare skriver sitt första proffskontrakt.

– Hon tyckte att vi var ett föregångsland i damfotboll, så jag sa att de var välkomna till Sverige för att ser hur vi jobbar, men också för att ta del av den problematik som finns, säger Grälls.

Tackade hon ja?

– Ja. Och när jag kom hem skickade jag ett brev, en inbjudan, den 17 juli. Hon svarade 20 juli: ja tack, jag kommer jättegärna och tar med mig några andra.

Göteborgsposten var först med att rapportera att generalsekreteraren Fatma Samoura, damfotbollschefen Sarai Bareman och det internationella fotbollförbundets utvecklingschef Emily Shaw kommer till Sverige lagom till allsvenskans sista omgång, alltså 27 oktober.

Har hotat med VM-bojkott

De reser till arenan där guldstriden troligen avgörs, vilket ser ut att bli i Göteborg (där hemmalaget möter Rosengård) eller Piteå (möter Växjö).

Efter att Sverige i tisdags kvalat in till VM 2019 påpekade Kosovare Asllani och Nilla Fischer att regelverket är ”förjävligt” och hotade med eventuell bojkott av mästerskapet. Fifas besök på svensk mark blir en chans att för EFD och det svenska förbundet att hissa upp sina frågor på dagordningen.

– Våra klubbar investerar i spelare utan att få tillbaka det som är självklart på herrsidan. Fatma förstår vår problematik och jag förstår deras, att frågorna inte är lika angelägna i andra delar av världen, säger Grälls.

Har ni förslag på hur mycket pengar som klubbarna ska få?

– Nej, först måste vi få till ett beslut att ersättning ska införas.

Så när kan reglerna ändras?

Det finns i nuläget inget schemalagt Fifa-möte där omröstning ska ske och beslut klubbas, utan jätteorganisationen kan i princip införa ersättning när som helst. Men Hans Hultman, presschef på Fifa, flaggar för någon sorts nytt avtal under året.

– Det kommer att vara klart redan vid lottningen i december, säger Hultman till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM