Snart är etanol-Hummern här

Publicerad:
Uppdaterad:

Den amerikanska terrängbilen Hummer kommer nu i etanolversion. Först ut är den större modellen H2.

– Värsta skämtet! Hur mycket kommer den att dra? Minst 2-3 liter milen. Just när du kört ut från macken måste du svänga in vid nästa. Näe, bort med den, säger Robert Collin.

GM låter meddela i ett pressutskick att samtliga modeller av Hummer kommer att finnas som Flexpower-version för både etanol och bensin inom ett år. Dessutom planeras en fyrcylindrig turbodisel till den mindre H3.

Robert Collin, Aftonbladets bilexpert, är mycket skeptisk till etanol-Hummern.

– Det finns inget moraliskt försvar för en 2,5-tonsbil. Hummern är sinnebilden för glupskhet. Den blir inte bättre för att den körs på E85.

Det enda riktiga, menar Robert Collin, är att om man verkligen vill få ner utsläppen så måste man göra mindre, lättare och snålare bilar.

GM dras, som flera andra biltillverkare, med lönsamhetsproblem som direkt kopplas till nyväckt miljömedvetenhet hos de amrikanska bilköparna och höga bensinpriser.

– USA vill inte att Arabländerna ska diktera villkoren för bränsleproduktionen utan landet vill vara självförsörjande. Därför är etanol-Hummer mer av ett politiskt utspel för hemmaarenan "...för det är miljövänligt". Och så passar man på skeppa den också till Sverige. Näe, bort med Hummern helt och hållet, säger Robert Collin.

Dino Stén

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL