Åtta tekniker som förändrar vårt resande

Publicerad:
Hyperloop ska transportera människor i supersnabba kapslar.
Foto: Hyperloop One
Hyperloop ska transportera människor i supersnabba kapslar.

Fordon & transport

Vad sägs om att flyga med en förarlös drönare, eller transporteras genom en tunnel i 1 200 kilometer i timmen?
Om bara några år kan sättet vi reser på vara förändrat för alltid.

Hela vårt transportsystem befinner sig just nu i ultrasnabb förändring. Fossilbränsle är på väg att fasas ut, och självkörande system ska ta över på både vägar och i luften.

Här är åtta mer eller mindre futuristiska innovationer som kan vara verklighet om bara några år:

Elbilar

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Tesla Model 3 ska få fart på elbilsförsäljningen.

De laddningsbara bilarna har ännu inte slagit igenom på bred front, men mycket talar för att omställningen till elbilar nu kommer att snabbas på. Redan år 2025 spås de vara billigare än bensindrivna, och flera biltillverkare satsar nu stort på att få ut fler modeller – till exempel har ju Volvo utlovat elmotorer i alla nya bilar från och med 2019.

Självkörande bilar

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Chrysler Pacifica-hybrid utrustad med teknik från Waymo, företaget som skapats av Googles moderbolag Alphabet.

Utvecklingen av självkörande bilar rullar på i rasande fart. Biltillverkare som Audi och Tesla jobbar parallellt med Google på att få ut bilar med full autopilot på våra vägar om några år.

Förhoppningen är de självkörande bilarna ska orsaka färre olyckor, men också kunna användas mer effektivt än våra nuvarande bilar.

Flygande bilar

Foto: Terrafugia
Terrafugia satsar på en flygande bil till 2025.

Bilar som flyger må låta som science fiction, men en rad företag världen över tycks tro stenhårt på tekniken. Startupföretaget Terrafugia satsar till exempel på att ha en en självflygande bil klar år 2025.

En stor utmaning är att bilarna måste kunna lyfta och landa utan långa landningsbanor. Tidigare i år lyckades företaget Lilium genomföra en jungfrufärd med el elflygplan som klarar av just detta.

Bilköer kan snart vara ett minne blott, med andra ord.

Passagerardrönare

Foto: EHang
Det kinesiska företaget EHangs passagerardrönare ska testas i Dubai.

Självflygande drönare som transporterar människor kan vara verklighet snabbare än någon kan tro. Dubai har högtflygande planer på att redan i höst kunna testa självflygande passagerardrönare.

Elektriska flygplan

Foto: Nasa
Nasas helektriska flygplan X-57.

Flygbranschen brottas liksom bilindustrin med höga utsläpp av skadliga ämnen. Även här heter lösningen eldrift. Nasa och stora flygplanstillverkare håller på att utveckla elflygplan som ska minska såväl utsläppen som ljudföroreningarna planen orsakar.

Enligt Nasa ska de första flygplanen med full eldrift vara redo för kommersiellt bruk år 2035.

Förarlösa skyttelbussar

Foto: RICH RIGGINS/FEATURE PHOTO SERVI FEATURE PHOTO SER
En självkörande skyttelbuss från IBM.

Istället för att ta bussen eller ringa efter en taxi kan förarlösa skyttelbussar vara framtiden. Redan idag testas olika system, där användarna beställer resan med en app, i flera städer runtom i världen. Till exempel genomförde Nobina Technology tillsammans med Ericsson, Drive Sweden och Kista Science City demonstrationer av självkörande bussar under Kista Mobility Week förra året.

Hyperloop

Foto: Hyperloop One
Hyperloop One planerar att ha hyperlooptunnlar färdiga i Europa om fyra år.

Hyperlooptekniken bygger på att transportera människor i kapslar som färdas i långa rör med extremt lågt lufttryck. Tack vare detta skulle hastigheter på uppemot 1 200 kilometer i timmen kunna nås – sex gånger snabbare än ett X2000-tåg.

Ett av företagen bakom tekniken, Hyperloop One, hoppas kunna ha det första kommersiella systemet i drift i Europa om fyra år.

Elon Musk, som ursprungligen lanserade idén, sa tidigare den här sommaren att hans företag The Boring Company fått muntligt godkännande av amerikanska myndigheter att bygga en hyperloop mellan New York och Washington.

Slädtunnlar

Foto: The Boring Company
Elon Musk vill bygga tunnlar med bilslädar under Los Angeles.

Parallellt med hyperloopkapslar planerar The Boring Company att bygga tunnlar under Los Angeles som ska transportera bilar ovanpå elektriska slädar i hastigheter över 200 kilometer i timmen. En resa från Westwood i de västra delarna av staden till flygplatsen LAX skulle därmed kunna kortas från cirka 40 minuter med bil till fyra-fem, enligt Elon Musk.

  • Artikeln bygger på en sammanställning från Business Insider.

Publicerad:

MER OM MIN BIL