Polis och Collin dömer ut lagen

Uppdaterad 2014-12-02 | Publicerad 2014-12-01

För ett år sedan skärptes lagen och trafikfarlig användning av bland annat mobiltelefoner förbjöds.

Sedan dess har endast 82 förare dömts – nu menar både både polis och Robert Collin att lagen inte fungerar.

– Bättre med ett totalförbud, säger trafikpolisen.

Ett år efter att trafikförordningen förtydligades har endast 82 förare dömts för mobilfarlig användning. Och polisen menar att lagen både är luddig och oerhört svår att övervaka.

– Det gäller att vi har teknisk utrustning i bilarna och kan bevisa att föraren har gjort det. Om vi ser att en förare verkar “off”, tappar fart eller slutar blinka kan vi filma för bevis, men det kräver att vi har kamera i bilen. Och eftersom en bild säger mer än tusen ord är det jättebra till domstolen. Men personer som sminkar sig eller äter i bilen och kör på samma sätt omfattas inte av lagen, säger Fredrik Ståhle vid trafikpolisen i Stockholm till Motorista.

Lita på poliserna, menar Collin

Aftonbladets bilexpert Robert Collin vill i stället för ett totalförbud se en bredare tolkning av existerande lagar, och då framför allt vårdslöshet i trafik.

– Domstolarna ställer så höga krav på polisen för att döma till vårdslöshet att det blir ett problem. Vi behöver inga speciella lagar för sms eller för mobiltelefoner, men praxis i domstolarna måste ändras och domstolarna måste lita på polisens vittnesmål, säger Robert till Motorista.

– Damma av lagen och använd den flitigt, minst lika flitigt som fortkörningslagen. Då lär sig folk och fattar, precis som folk förstått att man inte ska köra för fort eller berusad.

Läs mer: "Vi ser mobil-olyckor varje dag"

Tidskrävande rapportering

Polisen Fredrik Ståhle menar dagens system för rapporteringen är tidskrävande då det handlar om penningböter som ska rapporteras till åklagare.

– En ordningsbot tar några minuter att skriva ut, men här saknas det en korrekt kod i katalogen, vilket gör att det tar lång tid.

I dagsläget är inte heller lösningen att rapportera enligt vårdslöshet, menar dock Fredrik som hellre ser ett totalförbud mot mobilanvändning.

– Ofta krävs det högre hastigheter där föraren slängt sig mellan filerna. för att rapportera för vårdslöshet.

Hälften har blivit av med körkortet

Nästan hälften av de 82 personer som dömts sedan lagen införts har förutom böter på 1 500 kronor också blivit av med körkortet, uppger polisen. De hoppas att föreskrifterna ändras nästa år och de därmed får möjlighet att skriva ut ordningsbot på plats, vilket trafikpolisen Fredrik efterlyser.