Utspelet: Våra bilar självkörande 2018

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Om två år kan du helt slippa köra – om du äger en Tesla.

Företagets grundare och chef, Elon Musk, är övertygad om att de uppnår målet 2018.

– Jag tror att vi har uppnått fullständig autonomi om uppskattningsvis två år, säger Elon Musk.

Det har varit på tapeten länge. Att bilarna tar över och klarar av att köra sig själv.

Men hittills har det varit antingen i begränsade miljöer, eller under särskilda förhållanden.

Aftonbladet Bil testade tidigare i höstas Teslas Autopilot – och den fungerade bra inom det spann den är avsedd för.

Men snart kommer det spannet att vara hela bilturen. Den framtidsprognosen ger Teslachefen Elon Musk i en intervju med tidningen Fortune.

– Jag tror att vi har alla bitar, det handlar bara om att raffinera dem, sätta dem på plats och se till att de fungerar i olika miljöer – sen är det klart, säger Elon Musk till Fortune.

”Lättare än vad folk tror”

Med självkörande menar Teslachefen att bilen kör så pass bra i alla lägen att risken för en olycka är mindre än om föraren hade kontrollen. Han menar att det inte är ”svårt” med att få en bil att köra själv. Dock är det otroligt komplicerat att få bilen att förstå hur den ska agera i en irrationell värld. Bredden på kunskap/förståelse som mjukvaran måste ha är enorm för att täcka in alla miljarder olika saker som kan inträffa i trafiken. Men redan 2018 kommer alltså Tesla att ha kommit så långt att ägarna helt ska kunna släppa kontrollen över sin bil

– Det är ett mycket lättare problem än vad folk tror, säger Elon Musk.

Skeptisk till ”konkurrenten”

I förra veckan rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg om hur hackern George Hotz byggt en självkörande bil i garaget. En bil som enligt egen utsago skulle överträffa en Model S med Teslas autonoma teknik. Men när det kommer på tal säger Elon Musk att han är mycket skeptisk till att Hotz kommer att lyckas.

– George är en fantastisk hacker, men du skapar inte produktions-mjukvara genom att hacka. Ett hack fungerar inte, ett hack kraschar saker, säger Elon Musk till Fortune. George säger att han lyckats med 2 000 rader kod. Ok, lyssna nu, 2 000 rader kod täcker inte de åtta miljarder hörnfall som finns på jorden. Världen är en komplicerad och grisig plats. 2 000 rader kod kommer inte täcka det.

Publicerad:

MER OM MIN BIL