Annons

Larmet: 4 av 5 får ingen hjälp efter cancertraumat

4 av 5 cancerdrabbade saknar rehab.

Trots att människor som behandlats för cancer har rätt till rehabilitering är det många som lämnas vind för våg när de är färdigbehandlade.

– De upplever att de hamnar i ett stort svart hål, att de blir lämnade vind för våg, säger Pia Watkinson, generalsekreterare för CancerRehabFonden.

Drygt 60 000 personer drabbas varje år av cancer. Var tredje person uppskattas få en cancerdiagnos någon gång i sitt liv. Tack vare forskningens framsteg överlever allt fler, men vägen tillbaka efter sjukdomen är ofta lång och tung. Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har den som genomgått en cancerbehandling rätt till rehabilitering. Trots detta är det få som erbjuds någon sådan.

– Cancerrehabiliteringen är eftersatt i Sverige och det ser olika ut från region till region. Får man hjälp beror det ofta på att man hade turen att bo på rätt ställe i landet, säger Pia Watkinson, generalsekreterare för CancerRehabFonden.

Dödsskräck och ångest

CancerRehabFonden är en insamlingsorganisation och ideell förening som finansieras helt av gåvomedel från privatpersoner, stiftelser och företag. Organisationens syfte är att hjälpa människor som drabbats av cancer att komma tillbaka till livet.

– Att få en cancerdiagnos kommer som en chock för många. Det uppstår ett trauma. Att sedan lämnas vind för våg utan psykologiskt stöd när man är färdigbehandlad kan upplevas som ett svek. Man får klara sig själv. Det är inte ovanligt att man lever med dödsskräck och ångest, säger Pia Watkinson.

4 av 5 saknar rehabilitering

Många cancerdrabbade beskriver en tillvaro där man håller tillbaka de oroliga tankarna av rädsla för att inte belasta nära och kära.

– Man undrar vart man kan vända sig med sin oro och ångest. Efter varje rehabvecka skickar vi ut en enkät där vi bland annat frågar om deltagarna erbjudits rehab av sjukvården. Fyra av fem svarar att de inte erbjöds någonting överhuvudtaget, säger Pia Watkinson.

Tusentals människor har fått hjälp

Tack vare gåvomedel till CancerRehabFonden har tusentals människor fått rehabilitering sedan starten 1978, då organisationen gick under namnet Cancer- och Trafikskadades Riksförbund.

– Jag är helt övertygad om att vår lilla organisation inte bara hjälper den enskilda människan utan också bidrar till att spara en hel del pengar till samhället. Vi vill vara framåtblickande, ge människor hopp om livet så att de kan komma tillbaka till både sitt privatliv och yrkesliv med rätt förutsättningar, säger Pia Watkinson.

Varje år samlar CancerRehabFonden in drygt 12 miljoner kronor. De veckolånga rehabiliteringsprogrammen leds av legitimerad personal och innehåller gruppsamtal med psykolog/terapeut, kostråd, träningspass, yoga och mindfulness.

- Att umgås med andra människor som genomgått samma sak och att få skratta och gråta tillsammans betyder mycket för våra deltagare, säger Pia Watkinson.

Ansökningsperioden till rehabiliteringsprogrammet äger rum vid två tillfällen, ett på våren och ett på hösten.

– Antalet sökande är betydligt fler än antalet platser vi kan erbjuda. Vi behöver därför allt stöd vi kan få så att fler cancerdrabbade kan få den rehabilitering de så väl behöver, säger Pia Watkinson.

Pia Watkinson, generalsekreterare för CancerRehabFonden.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln