Kortsiktigt att vilja avveckla kärnkraften

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-18

M: Vi behöver kärnkraften fullt ut för att klara industrijobben och välfärden

Elpriserna har höjts kraftigt de senaste dagarna och industrin påverkas direkt av de kraftigt fluktuerande prisnivåerna. Återigen påminns vi om nödvändigheten av att säkra en långsiktig och ansvarstagande energiförsörjning för att klara klimatomställningen, jobben och välfärden.

Alliansen har genom energiöverenskommelsen gjort vårt för att vi på längre sikt ska slippa hamna i liknande situation. Sverige behöver en långsiktigt ansvarstagande energipolitik som vilar på flera ben.

Vi ska kraftigt bygga ut förnybara energislag som vindkraft och biobränslen. Vattenkraften ska moderniseras. Regeringens målsättning är att andelen förnybart av Sveriges elkraftsproduktion ska uppgå till 50 procent år 2020. Utbyggnad av energikällor såsom vindkraft kommer att utgöra en stor del i planen.

Lika viktigt är det att vi investerar i stamnäten så att överföringen sker effektivt, men också för att Sverige ska kunna exportera ren el till de baltiska staterna och andra närliggande länder i framtiden.

Sverige behöver också kärnkraften för att fullt ut klara industrijobben och välfärden. Man får inte glömma att kärnkraften står för nära hälften av den svenska elproduktionen. Att vi långsiktigt ger besked om att vi vill behålla kärnkraften, som ett av flera energiben, är avgörande för att säkra klimatomställningen.

Oppositionen, med främst Miljöpartiet i spetsen, har länge arbetar för att avveckla kärnkraften och Socialdemokraternas energipolitiske talesman Tomas Eneroth menar att det nu står två tydliga alternativ mot varandra i svensk energipolitik.

Min bedömning är att han har rätt:

Alliansen står för en långsiktigt ansvarsfull energipolitik som värnar vår energiintensiva basindustri och vår omställning från fossila bränslen till ren el. Genom en historisk överenskommelse banar vi vägen för att understödja landets konkurrensutsatta industri med tydliga besked i energifrågan.

Mot det står ett vänsterexperiment där Miljöpartiet tagit kommandot över energipolitiken och där de bortser från vår basindustris energiberoende. Det är en kortsiktighet som är förödande för jobb och landets välstånd.

Tomas Tobé

Följ ämnen i artikeln