KU-skådespelet syftar till att göra partipolitiska poänger

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-08

Lyssnar ni på förhören i Konstitutionsutskottet om regeringens agerande vid tsunamikatastrofen? Jag har lyssnat några timmar och kan inte komma ifrån att frågan känns utagerad. Kanske känner jag så därför att KU trots sin granskande funtion är partipolitisk. Det är ingen saklig granskning som ska vägleda inför framtiden och lära oss av misstagen. Tvärtom, KU-skådespelet syftar till att göra partipolitiska poänger. Drömmen för oppositionen är att få möjlighet att pricka en minister. Då är oddsen bättre inför de dagliga partiträtorna.

Men prickningen av ministrar händer inte så värst ofta. Den styrande majoriteten är också i majoritet inom KU. Med andra ord är utgången oftast på förhand given.

Jag kan ju erkänna att lite nyfiken är jag på duellen mellan Lars Danielsson, statssekreterare hos Göran Persson, och Hans Dahlborg, kabinettssekreterare hos Laila Freivalds. Vem har ringt vem och vem ljuger kanske KU utreder.

Men visst ska politiker granskas, det är ett måste i en fungerande demokrati. Frågan är om det finns några andra sätt än detta partipolitiska skådespel. Vad tycker ni? Mejla oss debatt@aftonbladet.se

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln