Skärp sanktionerna mot Putins Ryssland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-06-24

A M Corazza Bildt (M): EU måste stå enat mot Ryssland – Sverige bör höja rösten

Ett ödesbeslut för Ukrainas framtid kommer att fattas i dag den 25 juni då Europas regeringschefer samlas för toppmöte. EU:s sanktioner bygger på att Ryssland fortsatt bryter mot Minskavtalet, som är ett viktigt steg mot en hållbar fred i Ukraina. Sanktionerna grundar sig på internationell rätt, och skiljer sig därför från den ryska svarta listan.

Den senaste tidens upptrappning av konflikten visar tyvärr att utvecklingen går åt fel håll. Jag håller med Mikhail Kasyanov, före detta rysk premiärminister under Putin, som vid ett möte i Europaparlamentet nyligen sa att EU måste hålla på sina principer och inte kompromissa bort delar av Ukrainas självständighet, inklusive Krim. Att bjuda in Putin till Europa och tal om dialog uppfattas som svaghet. Däremot är det viktigt att knyta kontakter med det ryska civilsamhället för att bättre förstå vad som händer i Ryssland.

Kriget i Ukraina har enligt UNHCR drivit två miljoner människor på flykt, och fem miljoner människor befinner sig i nöd utan att nås av humanitär hjälp. Vi kan inte titta på när en flyktingkatastrof av liknande omfattning som under kriget i Bosnien utspelar sig framför våra ögon.

Därför är det viktigt att Europa intar en tydlig gemensam position och visar att vi inte tolererar de ryska aggressionerna. EU är ingen militärmakt, vi är för dialog, men tyvärr visar Ryssland att de endast begriper maktargument. Vårt främsta vapen är vår ekonomi och det är ifrån denna styrkeposition vi ska agera.

Därför anser jag att vi inte bara ska förlänga sanktionerna, utan överväga hur vi kan utvidga dem till att också innefatta exempelvis finansiella transaktioner och utöka listan på personer kan nekas inträde i Europa. Jag vill dock vara tydlig med att vi i EU inte är emot Ryssland befolkning – de är putinismens första offer.

Det är ingen självklarhet att Europa lyckas hålla ihop. Putin är på en charmoffensiv och vissa medlemsländer har visat sig mottagliga. I Europaparlamentet tar samtidigt SD rygg på putinismens europeiska fanbärare, som franska Marine Le Pen från högerextrema Front National, som ständigt kritiserar EU:s tuffa hållning mot Ryssland. Dessutom går SD och V hand i hand – senast i förra veckan avstod båda från att stödja två viktiga resolutioner som uppmanade Ryssland att respektera folkrätten.

Den svenska regeringen har visat sig tämligen blek vid tidigare toppmöten. Därför uppmanar jag regeringen att skyndsamt ta fram en trovärdig Europapolitik. Sverige ska inte bara passivt gå med på förlängda sanktioner. Vi ska vara en tydlig, aktiv och samlande kraft så att EU talar med en röst. Det är betydligt viktigare än att som nu fiska efter röster för en plats bredvid Putin i FN:s säkerhetsråd.

Är det inte också dags för den svenska regering att överväga den utredning om ett Nato-medlemskap som vi Moderater föreslagit? Syftet är att ge svenska folket ett faktabaserat underlag, och jag anser det oansvarigt att inte överväga möjligheten att tillhöra en försvars- och säkerhetsgemenskap. De upptrappade aggressionerna i Ukraina visar att det blivit dags att Sverige tar hotet från Ryssland på allvar.

Anna Maria Corazza Bildt

Följ ämnen i artikeln