Ni kan hjälpa oss att stoppa DCA-avtalet, S

Replik från Vänsterpartiet om försvarsavtalet med USA

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-16 08.50

Det är bra att det även finns socialdemokrater som ser problemen med avtalet. Vi uppmanar Strandhäll och resten av den socialdemokratiska riksdagsgruppen att rösta för en vilandeförklaring av DCA-avtalet. Replik från Vänsterpartiet.

REPLIK. På tisdag kommer riksdagen att rösta om ett omfattande försvarsavtal mellan USA och Sverige. Det så kallade DCA-avtalet innebär en ökad risk för Sverige och för svenska medborgare. Bland annat ges USA tillgång till 17 militära baser i Sverige och straffrätten över amerikansk personal i Sverige ges bort till amerikanska militärdomstolar.

Amerikansk försvars- och säkerhetspolitik bygger på kärnvapen. Trots det innehåller avtalet inget förbud mot kärnvapen på svensk mark.

Kärnvapen är ett hot mot mänskligheten. Att regeringen inte kräver några garantier mot ett så brutalt massförstörelsevapen är skämmande.

Vänsterpartiet säger därför tydligt nej till DCA-avtalet i sin helhet och har lämnat in en vilandeförklaring till riksdagen.

 

Regeringens hantering av avtalet är inte bara naiv, utan direkt dumdristig. Både Norge, Danmark och Finland har liknande avtal med USA, men har varit noga med att skriva in förbud mot kärnvapen. Finland har till och med en lagstiftning mot kärnvapen.

I Sverige har i stället statsminister Ulf Kristersson öppnat upp för att kärnvapen på svenskt territorium skulle kunna vara aktuellt vid en krigssituation.

Det är ett oerhört uttalande och går helt emot både vad det svenska folket tycker och vad Sverige har stått för under lång tid. Vänsterpartiet har länge drivit att Sverige ska införa en lag som liknar den finska, som gör det tydligt att vi inte accepterar kärnvapen på svenskt territorium. 

 

Den svenska och den amerikanska försvars- och säkerhetspolitiska strategin skiljer sig åt. Det finns en uppenbar risk att de olika viljorna krockar. Frågan är vilket handlingsutrymme den svenska regeringen har i praktiken om svenska säkerhetspolitiska intressen står emot amerikanska.

DCA-avtalet bygger på ett svenskt samtycke. Det går dock inte att bortse från den lojalitet och andra förpliktelser ett närmare försvarssamarbete innebär, vilket riskerar att sätta amerikanska intressen före svenska. 

Det är bra att det även finns socialdemokrater som ser problemen med avtalet

Avtalet måste ses i kontext av en föränderlig säkerhetspolitisk situation, både här i Sverige och i USA. Det politiska världsläget och den instabila amerikanska inrikespolitiken gör det mycket svårt att förutse vilka scenarion som kan komma att bli aktuella.

Om Trump väljs till president ännu en gång kommer det att påverka säkerhetspolitiken även här i Sverige. Vill vi verkligen ha amerikanska soldater på svensk mark då?

 

Förutom att avtalet är ett problem utifrån säkerhetspolitiska intressen menar vi att det strider mot den grundlagsskyddade rörelsefriheten för svenska medborgare. Det är därför vi nu lämnar in en vilandeförklaring till riksdagen som innebär att avtalet sätts på paus.

Avtalet ger amerikanska soldater tillstånd att agera utanför baserna för att säkra amerikanska intressen. Dessutom vill regeringen ändra lagstiftningen om vilka områden som kan klassas som skyddsobjekt.

Det anmärkningsvärda är att det inte är specificerat vilka områden det gäller, hur stora det är, eller hur länge de kan upptas. Om amerikanska styrkor till exempel har en flygövning i Norrbotten skulle det potentiellt kunna handla om mycket stora områden och få betydande konsekvenser för lokalbefolkning och näringsliv. Det kan vi inte acceptera.

 

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar riksdagsledamoten och socialdemokraten Annika Strandhäll regeringen att göra om avtalet.

Det är bra att det även finns socialdemokrater som ser problemen med avtalet. Vi uppmanar Strandhäll och resten av den socialdemokratiska riksdagsgruppen att rösta för en vilandeförklaring av DCA-avtalet.

 

Sverige som land blir tryggare om det råder full nationell kontroll över vår suveränitet. Att tillåta USA att på egen hand verka på svenskt territorium stärker inte Sveriges säkerhet. Det gör inte heller en ökad risk för kärnvapen på svenskt territorium.

Regeringen har hittills lagt sig platt inför den amerikanska militärens vilja. Vad säger att de kommer att göra annorlunda om olika intressen står emot varandra? 


Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet
Hanna Gunnarsson, försvarspolitisk talesperson Vänsterpartiet 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.