Vet du vart pengarna du ger till Musikhjälpen går?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-12-05

Debattören: Bättre att ge helt utan mellanhänder

Musikhjälpen 2014 leds av Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Petter.

I dag startar 2014 års omgång av Musikhjälpen. Musikhjälpen är ett insamlingsevent där tre kända svenskar, i år Kodjo Akolor, Petter och Linnea Henriksson flyttar in i en glasbur för att samla in pengar till Radiohjälpen, en stiftelse som drivs av SVT, SR/P3 och UR.

Sedan starten 2008 har Musikhjälpen samlat in över 90 miljoner kronor till Radiohjälpen. Tema för insamlingarna har varierat från år till år, bland annat har Musikhjälpen samlat in pengar till människor på flykt och för att alla tjejer ska överleva sin graviditet. Årets tema är att bekämpa spridningen av hiv.

Men frågan är: vart tar pengarna vägen?

Det vi vet är att Musikhjälpens insamlingar under 2014 går till arbetet med att bekämpa spridningen av hiv. Eftersom musikhjälpen inte väljer ut organisationer i förväg finns det ingen möjlighet att veta eller påverka vilka vart pengarna ska sluta. Svaret på frågan ovan är alltså att vi inte vet vart pengar går.

Vårt uppdrag är att granska hur de ideella organisationerna arbetar och vilken nytta de gör med våra gåvor – vi jobbar för er som skänker pengar. Under årens lopp har Musikhjälpen finansierat massor av bra projekt. Men det är problematiskt när en organisation är mellanhand och givarna inte kan påverka vart pengarna ska gå.

Till exempel har närmare fyra miljoner kronor under året gått till PMU – Pingstmissionens utvecklingssamarbete.

Radiohjälpen samarbetar alltså med pingströrelsen. På pingströrelsens hemsida går det bland annat att läsa sig till rörelsens syn på abort och homosexualitet. Där framgår att abort enbart ska vara en nödlösning och att homosexuella ska hänvisas till ett liv i celibat. De medger att vi inte själva väljer våra egenskaper, men att vi alla kan bestämma hur vi hanterar våra drifter, och passar därtill på att likställa homosexualitet med att vara rödhårig eller hetlevrad.

Pengarna som samlas in under Musikhjälpen kan alltså hamna i händerna hos en organisation som aktivt motverkar varje människas rätt till sin egen kropp och sexualitet.

Ska det verkligen gå till så?

Charity Rating anser att Radiohjälpen borde informera givarna om var Musikhjälpens insamlingar går redan nu. De flesta som skänker pengar till Musikhjälpen känner säkert inte till att Radiohjälpen samarbetar med pingströrelsen. Merparten av svenska givare anser med största sannolikhet att religiös eller partipolitisk obundenhet och en värdegrund som vilar på demokrati och mänskliga rättigheter är en viktig aspekt för att visa sitt engagemang. Finns det en risk att vi som skänker pengar till Musikhjälpen kommer att finansiera homofoba organisationer? Är det inte också relevant att ställa sig frågan om Radiohjälpen ska samarbeta med en organisation som PMU över huvudtaget? Hur är det möjligt att ett sådant samarbete är förenligt med värdegrunden i en stiftelse som drivs av SVT, SR och UR, och som verkar på uppdrag av demokratin?

Vi förespråkar att givare i första hand ger utan mellanhänder och själv väljer organisation. Musikhjälpen är ett insamlingsevent vars insamlingar delas ut till Radiohjälpens olika samarbetsorganisationer. Det innebär att givaren faktiskt inte vet vilka organisationer som i slutändan blir förmånstagare och inte heller har möjlighet att påverka vart pengarna ska ta vägen.

Genom att ge utan mellanhänder kan du som givare undvika att indirekt finansiera abortmotståndare och homofober och i stället stötta projekt som främjar alla människor obestridliga rätt till sin egen kropp.

Gerda Larsson

Verksamhetschef på Charity Rating

Följ ämnen i artikeln