Föreningslivet – bäst på integration

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-03-03

Debattörerna: Bättre integration och fler jobb till unga – se möjligheterna!

Somalia Bandy, här tillsammans med Fredrik Wikingsson och Filip Hammar.

På bara några år kom 3000 somalier som flyktingar till Borlänge. För att bryta ett utanförskap och möjliggöra ett möte mellan ortsbor, både svenskfödda och utlandsfödda, skapade vi ett somaliskt landslag i bandy som skulle delta i VM.

Ingen av de somaliska invandrarna hade stått på ett par skridskor förut – men vi lyckades, de deltog i VM.

Självklart kom de sist.

Men berättelsen om Somalia Bandy från Borlänge handlar inte om en misslyckad VM-satsning. Den handlar i stället om en lyckad integrationsmodell. För plötsligt började människor mötas, över nations- och kulturgränser, och prata bandy. Det som tidigare hade skapat spänningar mellan främlingar skapade nu i stället band mellan Borlängebor. Staden blev trevligare. Borlängeborna var stolta. Spelarna var stolta.

Här har vi så en metod som alltså fungerar: att bygga integration via projekt som skapar möten kring ett gemensamt intresse. Sport, kultur eller vad vi nu kan definiera lokalt på varje ort i Sverige. Det är där fler initiativ måste tas, fler projekt genomföras. Vad vill du göra där du bor? Vilket projekt vill du starta?

Vi måste se till att klara integrationen. Vi tror att ingen gör det bättre än föreningslivet. Men det krävs stenhårt engagemang, konkreta och ibland galna projekt. Det krävs stöd och sponsring för att skapa resurser till mötesplatser.

En annan fråga som vi brottas med i Sverige, och som hänger ihop med integrationen, är den generella ungdomsarbetslösheten. Här är vi bekymrade, för nu kommer det politiska förslag som gör det svårare för oss att skapa fler jobb.

Höjda arbetsgivaravgifter för unga gör det dyrare att anställa unga. När det kommer förslag som hela tiden ändrar i skatter och krånglar, kostar det både tid och pengar i administration som bromsar vårt arbete med att få ut unga i jobb.

Tänk om, bygg i stället positiva förutsättningar! Gör det möjligt!

Satsa på en svensk modell för lärlingssystem. Tyskland är en förebild. Men satsa på att detta ska finnas på både tjänstemanna- och arbetarsidan.

Satsa ännu mer på en modell med studentmedarbetare som har visat sig bidra till lägre ungdomsarbetslöshet. Danmark är ett exempel på detta.

Se hela Norden som en arbetsmarknad. Vi vet till exempel att unga svenskar jobbar gärna i Norge för att få in en fot på arbetsmarknaden för att sedan kunna vända hem och ha lättare att få jobb.

Vi vill skapa fler jobb till unga och en förbättrad integration som gör det möjligt för alla att skapa sig en bättre framtid i Sverige. Därför åker vi nu på en turné runt Sverige tillsammans och utmanar i debatter regionala och nationella politiker och makthavare kring frågan hur vi ska förbättra integrationen och få ut fler unga i jobb.

Vi besöker 25 kommuner runt om i Sverige och i dag gästar vi Sveriges riksdag. Målsättningen är att skapa en konkret idébank, initiera fler nyskapande integrationsprojekt och påbörja ett konkret arbete för att tillsammans bygga ett mer välkomnande samhälle som tar tillvara på alla människors kraft och vilja att bygga ett bättre Sverige.

Vi kan inte låta de enda konkreta förslagen formuleras av dem som driver frågan utifrån intolerans och isolering.

Vår fråga till dig som läser den här debattartikeln är enkel: Vad gör du?

Tobias Lindfors,

grundare och vd StudentConsulting, huvudsponsor Somalia Bandy

Patrik Andersson,

entreprenör och grundare Somalia Bandy