”Kärnvapenparaplyet” är ett önsketänkande

Replik från Inge Axelsson om att tillåta kärnvapen på svensk mark

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-12

KDU tycker tydligen att det är bra om kärnvapen sprids i världen, en oerhört extrem åsikt som jag förut aldrig stött på i Västeuropa. Replik från fredsaktivisten Inge Axelsson.

REPLIK. ”Vi är trygga i Nato för att vi står under Natos omfattande kärnvapenparaply”, skriver två aktiva i KDU. Men något kärnvapenparaply finns inte. Interkontinentala ballistiska missiler (ICBM) kan inte skjutas ned, knappast ens av Ryssland eller USA.

Patriot-missilerna i Halmstad kan under gynnsamma förhållanden skjuta ned bombflyg och kryssningsmissiler men inte ICBM eller andra hypersoniska missiler.

”Kärnvapenparaply” är ett önsketänkande: fienden ska inte våga angripa ett land med kärnvapen.

KDU fortsätter: ”Motståndet mot kärnvapen på svensk mark, och spridning i världen rotar sig i den gamla socialdemokratiska neutralitetslinjen”.

KDU tycker tydligen att det är bra om kärnvapen sprids i världen, en oerhört extrem åsikt som jag förut aldrig stött på i Västeuropa.

Enligt KDU skulle ett Sverige utan kärnvapen ”göra Nato helt tandlöst”. Men då är Nato redan tandlöst eftersom Danmark, Norge och Spanien förbjuder kärnvapen i fredstid och Island och Litauen både i freds- och krigstid.

Försiktiga beräkningar från Stanford University tyder på att dagens barn löper en fifty-fifty risk att få uppleva ett kärnvapenkrig.

Även om vi skulle skonas från krigshandlingar kan upp till 99 procent av Sveriges folk efter ett kärnvapenkrig svälta och frysa ihjäl i ”atomvintern”.

Vi har haft en sagolik tur när kärnvapen vid minst 23 gånger varit nära att avfyras efter ett falsklarm. Ibland har en enskild officer lyckats lugna uppjagade kolleger (Vasili Arkhipov 1962, Stanislav Petrov 1983).

Men turen tar förr eller senare alltid slut. Om vi inte lyckas eliminera kärnvapnen kommer ni och/eller era barn eller barnbarn sannolikt duka under i eller efter ett ofattbart grymt kärnvapenkrig.

Men det finns hopp. Sedan 1980-talet har Ryssland och USA minskat antalet kärnvapen (stridsspetsar) med 80 procent. Sverige och Finland skulle enligt Harvard Law School kunna bryta ny mark genom att gå med i både Nato och FN:s förbud mot kärnvapen.

Politiker måste visa ansvar, humanitet och beslutsamhet. Anslut Sverige till kärnvapenförbudet, inte någon gång i framtiden utan nu.


Inge Axelsson, barnläkare, professor, fredsaktivist  


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Nato