Det är inte ödet som ska styra samhället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-02-04 | Publicerad 2014-02-03

Stefan Löfven: Sverige har fått de största klyftor i Norden under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister

Andel av hushållen med disponibel inkomst mindre än 60 procent av medianinkomsten

DEBATT Min historia är som många andras. Jag växte upp med föräldrar som inte hade gått långa utbildningar – men som ändå aldrig tvekade om bildningens värde. Om det var något som de alltid låg på oss barn om, var det vikten av att få en ordentlig utbildning.

Först senare förstod jag varför. Jag stod inför möjligheter som de aldrig fått. De hade hållits tillbaka av ett konservativt klassamhälle. Men jag hade en helt annan chans att välja min egen väg i livet. Jag förstod vikten av solidaritet, och vad som kan skapas om människor inte bara tar ansvar för sig själva utan också för varandra.

Jag förstod att klasskillnader, precis som rasism, kvinnoförakt och alla former av över- och underordning av människor, blir murar genom samhället. Murar som hindrar dig från att bli den människa du vill bli. De gör det svårare för dig att se och förstå dina medmänniskor, de kväver dina drömmar och planer, och gör ditt liv torftigare och mindre fritt.

Det är därför jag är med i det parti som har fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle som sitt främsta mål. Jag vill arbeta för att den möjlighet som jag fick – till utbildning, arbete och makten att forma mitt eget liv – ska erbjudas varenda människa som växer upp i Sverige.

Så är det inte alltid idag. Klyftorna i Sverige växer, och dömer många till att leva ett annat liv än de önskar. 2007 hade vi de minsta klyftorna i Norden. Men nu visar statistiken att vi har de största. Det finns olika sätt att mäta ett samhälles klyftor. I en rapport som OECD släppte förra året användes flera mått parallellt för att få en så bred bild som möjligt av samhällsutvecklingen. Den rapporten visade också att klyftorna i Sverige ökar – faktiskt snabbast i hela OECD-området. I stället för att prata om hur klyftorna ska minskas så svarade regeringen med att ifrågasätta mätmetoderna och siffertrixa.

Den statistik som nu visar att Sverige fått störst klyftor i Norden är omöjlig att bortförklara. Den kommer från SCB och måttet som används anger hur stor andel av befolkningen som ligger rejält under medianinkomsten. Den gruppen har ökat kraftigt i Sverige. Allt fler hamnar alltså efter på resan mot ett bättre och rikare liv. Och bryter man ner statistiken ser man att de allra fattigaste hushållen blivit ännu fattigare även i absoluta tal. De har inte bara hamnat på efterkälken – de har gått back. Barn som lever dessa familjer har fått en fattigare uppväxt under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Det är en utveckling som vi tidigare inte sett i Sverige i modern tid.

Alla som förstår vad som har gjort Sverige till ett unikt land värt att älska blir, precis som jag förbannade över den här utvecklingen. 

Självklart behöver det inte vara så här. Det är inte ödet eller marknaden som styr samhället – det är vi själva som väljer väg. Den nuvarande regeringen har ägnat åtta år åt att sänka skatten och har knappt lagt en krona eller timme på att stärka Sveriges sammanhållning. Arbetslösheten är nu högre, skolresultaten lägre och välfärden har större brister än när de tog makten. Det är grundorsaken till att klyftorna ökar.

Men vi kan göra ett annat val framöver. Vi kan investera gemensamt för att skapa jobb, minska klasserna i skolan och säkra en anständig välfärd när du blir sjuk eller gammal – för den dagen kommer att komma för oss alla.

Och att minska klyftorna i samhället och öka sammanhållningen är inte bara solidariskt, det är också ekonomiskt smart. All forskning och erfarenhet visar att länder med störst jämlikhet – där alla kan utvecklas efter sin egen vilja, tanke och förmåga – också är starkare ekonomier. Därför pekas växande ekonomisk ojämlikhet ut som en av de viktigaste framtidsutmaningarna på toppmötet i Davos. Därför talar i dag USA:s president om hur man ska utforma en politik som minskar klyftorna. Och det är just därför Socialdemokraterna går till val på en politik som sätter jobben främst för att bygga Sverige både starkare och rättvisare.

Stefan Löfven