Pensionssystemet måste utvärderas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-01-15 | Publicerad 2015-01-14

SPF: Systemet skänker inte alls den trygghet som var tänkt

I dagarna får över två miljoner pensionärer sina årsbesked om den allmänna pensionen. Hur många löntagare, eller politiker för den delen, skulle acceptera att i dag leva på en lön som är snäppet lägre än den lön hon eller han hade för sex år sedan? Detta är den bistra verkligheten för landets pensionärer.

En hundralapp i allmän pension år 2009 är i dag värd 98 kronor, medan samma hundralapp i lön är värd 117 kronor. Inte ens efter ett helt yrkesliv kan man förvänta sig en pension i Sverige i dag som är mycket högre än garantipensionen. Denna utveckling där pensionerna fortsätter att halka efter måste vändas – pensionssystemet ska ge ekonomisk trygghet, inte försätta människor i ekonomisk utsatthet.

Bromsen i pensionssystemet har slagit till och sänkt pensionerna tre gånger sedan år 2010, det finns dessutom risk för en ny balanseringsperiod år 2019. Samtidigt har löneutvecklingen legat på nära tre procent årligen, detsamma spås för 2015.

Men vi pensionärer får däremot nöja oss med en ynklig höjning nu, trots rejäla sänkningar tidigare år. Inkomstpensionen räknas i år upp med 0,9 procent och garantipensionen med 0,2 procent. Det blir netto per månad en dryg hundralapp extra för snittpensionären, och en tjuga för en garantipensionär. Samtidigt höjs hyrorna och kommunernas avgifter för till exempel hemtjänst, mat och trygghetslarm. Det gör att en pensionär i bästa fall går några kronor plus i år.

I Decemberöverenskommelsen, där pensionerna ingår som en samarbetsfråga, utfästes att ”vi tar ansvar för Sverige”. Det är hög tid – för hittills har politikerna tvärtemot struntat i att ta ansvar för pensionerna. Trots många varningssignaler om allvarliga brister så hänvisar politikerna ensidigt till att pensionssystemet sköter sig själv. Det samarbete inom ramen för Pensionsgruppen som funnits kan därför inte fortsätta slentrianmässigt. Det är dags att politikerna faktiskt visar att de kan ta ansvar nu, och tillsätter en ordentlig utvärdering av pensionssystemet.

Pensionssystemets primära syfte måste vara att ge människor en rimlig pension. För trots EU:s högsta sysselsättningsgrad, flest år i arbetslivet och att vi går i pension sent så är svenska pensionsnivåer på väg mot EU-botten. Pensionssystemet garanterar inte, tvärtemot dess syfte, ekonomisk trygghet, varken för dagens eller för framtidens pensionärer. Det är mycket allvarligt att pensionssystemets grundprinciper inte uppfylls: pensionerna följer inte löneutvecklingen utan tvärtom halkar pensionerna efter år efter år. Bromsen slår till och sänker pensionerna trots att inget extremt inträffat och skillnaden i pensionskuvertet på att ha arbetat och inte ha arbetat är liten. Detta vet dessutom ansvariga politiker.

Att låta denna utveckling fortgå är knappast att ta ansvar. Vi är två miljoner pensionärer som vill kunna leva på våra pensioner och inte fortsätta att halka efter löneutvecklingen. Det måste göras en heltäckande utvärdering av pensionssystemet omgående.

Christina Rogestam

Följ ämnen i artikeln