Måste slöjan bli mode för att vara godkänd?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-05-26 | Publicerad 2015-05-21

Debattören: Låt inte den traditionella slöjan hindra kvinnans utveckling i samhället

Nyligen hölls eventet Muslim Cool på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm. Muslim Cool innebär att det muslimska har blivit trendigt och är ett begrepp som är hämtat från Leila Karin Österlinds avhandlingsprojekt. Modevisning och diskussion kring det muslimska modet och dess historia låg på agendan. Vi fick ta del av bilder på slöjor, turbaner och muslimskt inspirerade kläder i alla dess former och färger. Personligen blev jag väldigt inspirerad och känner en stolthet över att min religion satt sina spår i modevärlden – islam har blivit en del av populärkulturen.

Jag är inspirerad – men likväl upprörd.

Hur kommer det sig att slöjan helt plötsligt blivit modern?
Blir det inne att ha på sig turbaner och tubsjalar enbart för att västvärlden accepterat dessa som modeplagg? Har det glömts bort hur kvinnor i slöja blivit illa behandlade och utsatta genom åren just för att de täckt sina hår? Och är det än i dag.

Det här påminner mig om hur mörka kvinnor en gång i tiden blev utsatta för sina stora läppar, men att det i dag är accepterat och till och med är en skönhetstrend. Det blir ju så när ”rätt” personer gör något trendigt – det blir per automatik acceptabelt att se ut på ett visst sätt. Men bara när det passar in i det västerländska idealet.

Förut var turbanen väldigt politiskt laddad och nu bärs den av såväl muslimer som icke-muslimer. Med all rätt, men jag tycker att det är orättvist hur västvärlden obehindrat kan sätta en etikett på något som egentligen inte tillhör dem. Tubsjalarna, turbanerna, afghanlooken, de turkiska tunikorna och de persiska kapporna är några exempel på islamiskt inspirerade plagg som varken har sitt ursprung i Sverige eller i Paris.

Designern Iman Aldebe som även visade en del av sin haute couture-kollektion på ArkDes, sade att hon ville normalisera det muslimska modet.

Hon själv har upplevt svårigheter med att bära slöja i västvärlden och menar att hon blev bättre bemött efter att hon började modernisera plagget. Designern säger att mode kan underlätta för muslimer i samhället och på arbetsmarknaden. Hennes åsikter har genererat diverse reaktioner.

Självfallet ska det muslimska modet också få vara en del av mainstream-modet, å andra sidan undrar jag om slöjan ska behöva moderniseras för att muslimska kvinnor lättare ska få jobb? Är det först när slöjan stajlas om och accepteras inom modeindustrin som det kan underlätta för muslimska kvinnor i samhället? Är det först då dessa kvinnor kan bli bemötta på ett bättre sätt?

Det är paradoxalt hur vi kämpar för kvinnans rättigheter och att det betonas hur kvinnan har rätt till att äga sin kropp och klä sig i vad hon själv behagar, när hon samtidigt tvingas till att följa samhällets normer för att passa in och accepteras.

Vi har ett problem i vårt samhälle när vi är så motsägelsefulla att vår lagstiftning för kvinnors rättigheter och religionsfrihet inte tillämpas i praktiken. Vad vill somliga människor som driver det svenska normsystemet egentligen förmedla?

En sak kan konstateras – det är inte fel på den traditionella slöjan och dess innebörd kan inte förringas. Därför är det dags att vända på kakan och sätta fokus på människor som inte kan respektera andras unika olikheter samt åsikter.

Vi måste inkludera alla människor i gemenskapen oavsett hur de ser ut och vilka kläder de väljer att bära. Låt inte den traditionella slöjan hindra kvinnans utveckling i samhället, även hon har mycket att bidra med i sin viktiga roll som medborgare.

Lina Abusagr

Journalist

Följ ämnen i artikeln