I avtalet finns inga undantag för kärnvapen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-04-11

Replik från V om Sverige och Nato

Stig Henriksson

REPLIK. I ett mångordigt inlägg slår Peter Hultqvist än en gång fast att något medlemskap i Nato inte är aktuellt från den nuvarande regeringens sida. Han är uppriktigt förvånad över att frågan ändå gång på gång ställs och anar ”rykten och spekulationer som sprids av olika forskare och politiker på högerkanten.”

Det kan ju vara så helt enkelt att omvärlden mer går efter vad som görs än vad som sägs. När Sveriges försvar allt mer tvinnas ihop med Nato och när regeringen nu vill driva igenom också det Värdlandsavtal som innehåller så många dunkla punkter, då kanske det inte är så konstigt att omvärlden uppfattar på ett annat sätt än det försvarsministern bedyrar.

För det är ju inte bara forskare och politiker på högerkanten som oroas. Vänsterpartiet gör det definitivt och även kända och kunniga partikamrater till försvarsministern oroas allt mer. Namn som Thage G Peterson, Pierre Schori och Maj-Britt Theorin går ju inte att vifta bort som okunniga eller högerpolitiker.

De och många med dem har också uttryckt en stor oro för kärnvapenfrågan. Värdlandsavtalet innehåller inget undantag för utplacering av kärnvapen i Sverige. Och Sverige frågar inte och USA uppger inte huruvida deras farkoster är kärnvapenbestyckade. En variant på ”don't ask – don't tell”-linjen med andra ord.

Däremot innehåller avtalet en passus om att Natos doktrin ska följas. Och Nato har i den uttryckt att Nato är och förblir en kärnvapenallians.

Därför borde en tydlig och kraftfull säkerhetspolitik innefatta ett nej till Värdlandsavtalet och ett ja till arbete för att minska spänningsnivåer och rustningar.

Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson (V)

följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ Debatt på Facebook!

Följ Debatt på Facebook!

Följ ämnen i artikeln