”Kravliberalerna segrar ihjäl folkpartiet”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Mikael "Prinsen" Trolin (fp): ”Väljarstödet har halverats på fyra år”

Att en enig valberedning föreslår Jan Björklund som partiledare markerar slutet för folkpartiet liberalerna som det självklara socialliberala alternativet i svensk politik. Under två efterföljande landsmöten (2003 och 2005) har partiets ”kravliberaler” flyttat fram positionerna på väg mot ett tydligt högerparti. Om Björklund väljs i september segrar ”kravliberalismen” för tredje gången i rad. Därmed är förvandlingen i allt väsentligt fullbordad.

Folkpartiet har i opinionsmätningarna sedan valet 2006 förlorat cirka 60 000 väljare. Till detta läggs de närmare 300 000, som röstade på fp 2002. Sammanlagt innebär det att väljarstödet halverats på drygt fyra år.

Valanalysen från fp i stor-Stockholm (redovisad i Svenska dagbladet den 26/4), visar att en majoritet av de medlemmar och väljare som valt att lämna partiet, gjorde det för att ”politiken inte längre kändes liberal”. De åsyftade den partikultur som möjliggjorde utspel som ”automatisk utvisning av utlänningar vid brott”,”övergångsregler för nya EU-medborgare”, ”språktest” och ”obligatoriska gynekologundersökningar av unga invandrarkvinnor”.

Bara i Stockholms stad gick 36 procent av fp-väljarna till centerpartiet, vilka ansågs ”utgöra ett bättre liberalt alternativ”.

Själva personfrågan, vem som leder partiet, var mindre viktig. Det var istället driften åt höger, ”bort från socialliberalismen”, som avgjorde. Och att partiets toleranta profil, som nedsättande benämnts ”snällism”, ersattes av ”hårdare tag” och ”kravliberalism”.

När fp väljer partiledare borde därför dennes politiska ställningstaganden spela avgörande roll. Utifrån valanalysen i landets största fp-distrikt är det förödande att valberedningen utsett Jan Björklund att stoppa väljarflykten.

För söker man uppkomsten till ”kravliberalismen” framträder en ledartrojka i fp:s partiledning: den avgångne partisekreteraren Johan Jakobson, partiledaren Lars Leijonborg och vice partiledare Jan Björklund. De två förstnämnda har fått gå under förnedrande former som en direkt konsekvens av den förda politiken, valnederlaget och den partikultur som möjliggjorde data-spionaget mot socialdemokraterna. Men även Björklund är i högsta grad ansvarig, bland annat för förslaget att ”lärarna ska rapportera om muslimska elever till Säpo”.

För historien återupprepade sig: främlingsrädsla hos ett etablerat riksdagsparti gillades inte av väljarna. Det gällde valresultatet för moderaterna efter SVT:s reportage i valstugorna i Uppdrag granskning 2002. Och det gällde för fp 2006.

Statsvetaren och Harvardprofessorn Joseph Nye hävdar att U.S.A. har förlorat mycket av sin ”mjuka makt” på grund av Bush-administrationens represiva politik. En ”mjuk makt” vars starka globala dragningskraft består av allt från ”Hollywood till Harvard och Gates Foundation”. Detta till förmån för ”hård makt”, bestående av kryssningsmissiler, hangarfartyg och markstridskrafter. Nye menar att obalansen allvarligt försvagat världens starkaste supermakt och därigenom dess möjlighet att påverka världen.

På samma sätt har folkpartiet förlorat sin ”mjuka makt” genom att ständigt betona krav som uppfattas som hårda och represiva. Liksom USA, tvingad av den inhemska opinionen, har inlett en dialog med Iran och Syrien och visar upp en ”mjukare” linje, borde fp göra samma självrannsakande resa.

Om fp överger sin socialliberala position skapas ett politiskt vakum som kan leda till att partiet splittras.

Ett varnade exempel är det danska partiet, socialliberala radikale venstre. En av förgrundsfigurerna, Naser Khader, har lämnat radikale venstre för att bilda ett alternativt liberalt parti som enligt en opinionsundersökning stöds av upp till 20 procent av väljarna. Allt för att Khader inte vill samarbeta med det främlingsfientliga Danskt folkeparti.

Folkpartiet har historiska erfarenheter av partisplittring och riskerar med låga opinionssiffror att hamna utanför riksdagen 2010.

”Kravliberalernas” seger, om Björklund väljs, kan lätt förvandlas till en pyrrhusseger för fp.

Som ”socialliberal” tar jag därför inför landsmötet i september initiativ till nätverket ”liberaler mot språktest”.

Mikael ”Prinsen” Trolin (fp)