Trygghet för barnen är Sis främsta prioritering

Replik från Statens institutionsstyrelse om säkerheten på Sis-hemmen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-07

Arbetar man inom Sis krävs det att man alltid agerar med våra målgruppers bästa för ögonen. Sexuella övergrepp och otillbörliga relationer är oacceptabla, och ska inte förekomma. Replik från Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

REPLIK. Organisationen #utanskyddsnät menar i en debattartikel att Sis tittar bort när flickor och kvinnor utsätts för sexuella övergrepp.

Det är ett påstående jag vänder mig starkt emot. Den som begår ett övergrepp på en placerad ungdom eller klient begår en brottslig handling, vilket anmäls och utreds av polisen. Sis gör också en självständig prövning om arbetsrättsliga åtgärder.

Tryggheten för våra barn, unga och klienter är Sis främsta prioritering, och vi tar alla uppgifter om brister i verksamheten på största allvar.

Jag delar till fullo uppfattningen att man som placerad på ett av våra ungdoms- eller LVM-hem har rätt att känna sig trygg. Sexuella övergrepp och otillbörliga relationer är oacceptabla, och ska inte förekomma i vår verksamhet.

Många av de åtgärder som #utanskyddsnät lyfter fram som nödvändiga finns i dag på plats eller är på väg att införas.

Vi tror på en jämn könsbalans i myndigheten och satsar på att få in fler kvinnliga medarbetare på våra flickavdelningar, men än viktigare är att professionalisera den klientnära yrkesrollen.

Sis nya nio veckor långa grundutbildning riktar stort fokus på bland annat traumamedveten omsorg, motiverande samtal, etik och bemötande, rollen som statsanställd samt olika konfliktförebyggande metoder där ett fysiskt ingripande alltid utgör det sista alternativet.

Att höja kompetensen bland myndighetens omkring 4 000 medarbetare är en prioriterad fråga.

Sis bedriver en komplex och viktig verksamhet. Vårt bemötande – personligt men aldrig privat – utgör den enskilt viktigaste pusselbiten i att skapa trygghet för samhällets mest utsatta.

Arbetar man inom Sis krävs att man alltid agerar med våra målgruppers bästa för ögonen. Sexuella övergrepp och otillbörliga relationer är oacceptabla, och ska inte förekomma.


Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör Statens institutionsstyrelse (Sis)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.