Oansvarigt att undanta hela Malmö från ebo

C: Undantaget ska inte användas som ett invandringsstopp

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När Socialdemokraterna i Malmö drivit igenom totalstopp av ebo, motverkar de syftet med lagändringen. Undantaget ska inte användas som ett invandringsstopp för vissa asylsökande, utan som ett verktyg för att motverka tudelning och segregation, skriver Charlotte Bossen (C).
Foto: TT
När Socialdemokraterna i Malmö drivit igenom totalstopp av ebo, motverkar de syftet med lagändringen. Undantaget ska inte användas som ett invandringsstopp för vissa asylsökande, utan som ett verktyg för att motverka tudelning och segregation, skriver Charlotte Bossen (C).

DEBATT

DEBATT. I går tog Malmö kommunfullmäktige beslut om att undanta hela staden från ebo-lagen. Beslutet innebär att de asylsökande som flyttar till Malmö och väljer att ordna eget boende förlorar sin dagersättning. Ett oansvarigt beslut. Det finns ingen kommun där det finns skäl att undanta hela kommunen. Segregationen är alltid begränsad till vissa områden.

Malmö har stora utmaningar och staden är delad. Många har det bra men inte alla. Ett långvarigt Socialdemokratiskt maktinnehav har lett till att utanförskapet i flera stadsdelar är högt. Där finns hög arbetslöshet, otrygghet, stor hemlöshet och låga skolresultat. Mycket behöver göras för att komma till rätta med Malmös problem. 

Som ett av många förslag har Centerpartiet i Malmö har länge drivit på för en ändring av ebo. Lagen har både fördelar och nackdelar. Fördelen är att asylsökande som hittar eget boende ges friheten att snabbare bygga ett eget liv i det nya landet. Men lagen kan också bidra till att öka segregationen och utanförskapet i särskilt utsatta områden.

Genom januariavtalet fick 32 kommuner möjlighet att göra undantag av ebo för vissa särskilt utsatta områden. Lagändringen innebär att möjligheten till eget boende för asylsökande ska begränsas i segregerade områden. Lagändringen är välkommen och välbehövlig för Malmö.

Men när Socialdemokraterna i Malmö nu drivit igenom totalstopp av ebo, motverkar de syftet med lagändringen. Undantaget ska inte användas som ett invandringsstopp för vissa asylsökande, utan som ett verktyg för att motverka tudelning och segregation.

Att som Socialdemokraterna påstå att ett totalstopp är nödvändigt för att motverka handel med svarta lägenhetskontrakt är kortsiktigt tänkt. De politiker som styr sopar med argumentet problemet under mattan.

En handel med svartkontrakt kommer med all sannolikhet att i stället ske med närliggande kommuner. Malmös utmaningar ska med all rätt lyftas och kraftfulla reformer är nödvändiga. Men att undanta hela staden från ebo är inte rätt väg att gå.

I ett allt hårdare samhällsklimat är det viktigt att stå upp för människors frihet. Centerpartiet kommer fortsätta lägga nyanserade förslag. Att undanta vissa områden, men inte en hel stad, från ebo är ett tydligt exempel på en sådan nyans. Det är ytterst beklagligt att Socialdemokraterna i Malmö valt en annan väg.


Charlotte Bossen, gruppledare i kommunfullmäktige (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE