Viktigt eller tramsigt med multikulturella emojis?

Efter att popstjärnan Miley Cyrus rasat mot att alla emojis har vit hudfärg har Apple beslutat att de ska försöka öka mångfalden bland sms-ikonerna.

Viktigt ställningstagande eller meningslöst slag i luften? Det debatteras i kvällens "20 minuter".

En av de som har reagerat negativt på nyheten om hudfärgrerepresentationen är den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

–  Man gör hela antirasismen en otjänst. Den här besattheten av hudfärg är väldigt problematisk. De flesta orättvisor som finns har ju inte med hudfärg att göra utan handlar om ekonomiska orättvisor, säger han.

"Viktigt med bred representation"

Victoria Kawesa  riksdagskandidat för Feministiskt initiativ tycker tvärtom att det är viktigt med en bred representation, även när det gäller emojis.

– Om man inte blir representerad känner man sig osynliggjord, att man inte räknas och man tappar känalsan av att man tillhör samhället. Det är också viktigt för dem inom normen att visa att det finns andra grupper, visa variationen, säger hon.

Men enligt Hanif Bali är den här sortens symbolpoltik meningslös.

–Symboler spelar en extremt liten roll. Det är ett slöseri med tid, säger han-

I del två i kvällens program kommer vi även att debattera dagens andra stora snackis i sociala medier- Bara bröstaktionen i badhuset i Umeå då två kvinnor badade utan att ha någon bikiniöverdel på sig. Bilderna på deras nakna överkroppar har spridits som en löpeld på twitter.

"Viktigare att kämpa för lika lön"

Men huruvida detta är effektiv feministisk aktivism går åsikterna isär.

Sofia Modigh, vice ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund tycker inte att det här är rätt väg att gå.

– För mig är det mycket viktigare att arbeta för lika lön för lika arbete till exempel. Jag tror inte att det här är ett jättestort problem och det verkar kunna lösas lokalt. Det känns populistiskt, säger hon.

Men enligt Calle Rehbinder, liberal debattör som har följt "Bara bröst"-kampanjerna tycker inte att man ska förminska frågans betydelse.

– Det är könsdiskriminering och om en kvinna tycker det är obekvämt med en bh så måste hon kunna bada barbröstad precis som en man. Det duger inte att säga att man tycker det är äckligt. Det är ju inte okej att säga att gamla eller mörkhyade eller tjocka på ett badhus är äckliga.

Han tycker heller inte att någon annan än de berörda kvinnorna ska avgöra om det är en viktig fråga eller inte.

– Det är upp till var och en, säger han.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18