– Du måste inte amma din bebis

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-10-18

Debattören: Vården undanhåller föräldrar information om flaskmatning

För mammor som av någon anledning inte kan eller vill amma sina barn finns i dag mycket litet information att tillgå. Information får man själv söka fram. Inte ens ett papper finns från BB eller BVC för den mamma som inte vill amma sitt barn.

För alla passar det inte­ att amma. Några kan inte­. Andra har barn som är för trötta eller­ för svaga för att kunna­ suga­ igång en tillräcklig­ produktion­. Kombinationerna av mammors vilja­ och förmåga att amma är oändliga.

Inför arbetet med min bok om flaskmatning svarade 200 föräldrar på mina frågor om hur de blivit bemötta av vården och andra runt omkring när de valt att mata sina barn med flaska.

Resultatet är talande. På förlossningsmottagningarna frågar man inte om mamman vill amma eller inte, det tas för givet.

Vill man inte amma måste man ha diskuterat frågan med sin barnmorska först för att genom henne få det inskrivet i sin journal inför förlossningen. Vill man flask­mata får man också själv ta med sig flaskor­ och dinappar till sitt barn eftersom BB-avdelningarna inte tillåts ha nappar eftersom de sägs störa amningsprocessen. Många vittnar också om att deras val inte­ respekteras och flera har till och med nekats de tabletter som finns att ta om man vill stoppa mjölkproduktionen efter förlossning.

Många mammor sörjer att de inte kan amma sina barn. Men hade de fortfarande haft lika­ dåligt samvete om de fått veta­ att amningens fördelar inte­ står i proportion till de rekommen­dationer som ges? I vårt land finns rent vatten att blanda pulver med och att rengöra flaskor med. Modersmjölk­ersättning innehåller­ allt det ett barn behöver­ och är ett fullgott alternativ­ till bröstmjölk. Närhet­ kan barnet ­också få utan bröst och föräldrarna­ blir mer jämställda eftersom de kan hjälpas åt att mata och ta hand om barnet.

Många föräldrar vill att deras barn ­både ska kunna ammas och flask­matas för att kunna dela jämställt på föräldraförsäkringen från första början. Men att det går att kombinera amning­ och flaskmatning får vi sällan höra.

I stället handlar det ofta om skrämselpropaganda om barn som när de fått flaska en gång för alltid kommer att vägra bröstet eller att mjölk­en kommer att sina om man ger flaska vid ­något tillfälle.

Vad som inte pratas om är att det faktiskt går att amma och ge modersmjölksersättning om man vet hur man ska göra för att bevara amningen intakt­. Många mammo­r berättar att de velat amma men inte fått rätt hjälp från sjuk­vården och att BVC mer eller mindre tvingat dem att börja med flaska – fast man med rätt hjälp kunde ha stödmatat ett tag och sen återgått till att amma helt.

I slutet av augusti i år rapporterade Socialstyrelsen att allt färre barn i Sverige ammas. Av barn som var en vecka gamla ammades 97 procent, varav 85 procent helt. Det betyder att 15 procent av alla nyfödda barn flaskmatas helt eller­ delvis.

Detta är en trend som hållit i sig de senaste åren – men trots detta­ finns ingen skriftlig information att få om flaskmatning, varken från bokbranschen eller landstinget mer än några sidor på landstingets webb. Varför finns det inte ett informationsblad att sticka i händerna på undrande föräldrar på BVC eller BB-mottagningarna? Det är dags att förändra det nu!

Petra Jankov Picha

Följ ämnen i artikeln