Fi generaliserar kring kvinnoförtycket i Iran

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-20

Replik: Nej, det är inte samma våld här som där

Hanna Gadban.

Fi:s representanter skriver att de stödjer både hijabuppropet i Sverige och den slöjprotest som pågår nu i Iran.

Det är på tiden att Fi står upp för kvinnors rätt att välja bort slöja, men hur får de ihop dessa motsatta måttstockar på kvinnofrigörelse?

I augusti arrangerades hijabuppropet som fick både medial som politisk uppmärksamhet. Budskapet var tydligt: att stödja kvinnans rätt att bära slöja. Sveriges politiker, aktivister och feminister, bland annat Gudrun Schyman, var bland de första att ta på sig slöja, i solidaritetens namn. Men detta solidaritetsprojekt exkluderade alla dessa flickor och kvinnor som tvingas bära slöja utan att våga stå emot.

Ingen av hijabinitiativtagarna eller deras anhängare verkar komma ihåg att dessa förtryckta flickor och kvinnor existerar bland oss. En ensidig debatt om hatbrott mot beslöjade kvinnor gör att de som påtvingas slöja hamnar i skymundan.

Desto mer märkligt är det att se hur artikelförfattarna avfärdar kritiken mot hijabuppropet genom att skylla på härskarteknik. Kritiken mot Fi var befogad. I Mellanöstern har kvinnor i åratal kämpat för att befria sig från det patriarkala kvinnoförtrycket, där slöjan utgör en av dess symboler.

2011 brände kvinnor i Jemen sina slöjor i protest mot kvinnoförtrycket. I Egypten, Tunisien, Irak, Libanon och nu i Iran protesterar dessa modiga kvinnor mot att svepas in i ett stycke tyg som, i stort sett, legitimeras av männen.

Det paradoxala är att det i Sverige parallellt pågår en annan form av kamp, nämligen att normalisera kvinnoförtryck och religiösa yttringar.

Artikelförfattarna hävdar att i Sverige utsätts kvinnor som tar på sig slöjan för våld och i Islamiska Republiken i Iran utsätts kvinnor som tar av sig slöjan för våld - närmare bestämt, att det är samma våld här och där.

Än en gång får vi utläsa denna övergeneralisering i deras resonemang. Hur kan man likställa det systematiska kvinnoförtrycket som pågår i muslimska länder med enstaka hathändelser som har skett i Sverige? I Iran straffas kvinnor som väljer bort slöjan med 70 piskrapp eller 60 dagar i fängelse, har någon hört om liknande straff för en beslöjad utsatt kvinna i Sverige?

Nej, det är inte en konsekvent feminism som Fi står för. Inte när de inte inse det självklara faktum - att alla beslöjade kvinnor inte frivilligt väljer att bära slöja, och att vi som kritiker av religiösa yttringar inte tolererar våldsbrott som riktas mot brottsoffrets klädsel.

All heder till de modiga iranska kvinnor som tar kampen mot den islamistiska könsapartheiden.

Jag utlyser en sådan aktion i Sverige. Frihet i smyg, för alla kvinnors rätt att själv välja sin klädstil. Ett rop i öken!

Hanna Gadban,

samhällsdebattör

Följ ämnen i artikeln