Visa krisinsikt – rösta ja till säkerhetszoner

Tidöpartierna: I dag är det dags för oppositionen att släppa prestigen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-10

Vi måste pröva nya åtgärder som kan vara verksamma i kampen mot gängen. I dag kan oppositionen rösta för förslaget om säkerhetszoner och visa att de har krissinsikt, skriver Louise Meijer, Richard Jomshof, Torsten Elofsson och Martin Melin.

DEBATT. Det finns ett stort behov av att pröva nya åtgärder som kan vara verksamma i kampen mot gängen.

I dag kan oppositionen rösta för förslaget om säkerhetszoner och visa att de har krissinsikt.

 

Sverige har väldigt allvarliga problem med skjutningar och sprängningar – senast i går sköts den andra på kort tid ihjäl i Helsingborg. De kriminella nätverkens våldskapital är stort, och de senaste åren har visat att de är helt likgiltiga inför hur våldet drabbar oskyldiga.

Det vi som land har att hantera är en systemhotandebrottslighet som får brutala konsekvenser för brottsoffren, för människors trygghet och integritet, och i förlängningen hela vårt fria och öppna samhälle.

 

Problemen har tillåtits växa under alldeles för lång tid. Under de senaste tio åren har det dödliga skjutvapenvåldet tredubblats. År 2022 hade Sverige 62 dödsskjutningar, medan Norge hade fyra, Danmark fyra och Finland två.

Och förra året fortsatte i samma mörka anda, då Sverige hade nio gånger fler dödsskjutningar än Norge, Danmark och Finland – tillsammans.

Samtidigt har alldeles för lite gjorts under alldeles för många år för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten. Det finns stort behov av att pröva nya åtgärder.

 

Säkerhetszonerna, som ligger för beslut på riksdagens bord i dag, är ett sådant förslag.

Syftet är att ge polisen nya verktyg att kyla ned konflikter, bryta våldsspiraler och förhindra hämndaktioner. Detta för att värna tryggheten och rörelsefriheten för alla hederliga människor.

Konkret innebär det att polisen i en säkerhetszon ska få utökade befogenheter att kroppsvisitera och söka genom bilar efter till exempel vapen och sprängmedel. En zon ska få införas i ett visst område under två veckor när det finns en påtaglig risk för en skjutning eller sprängning till följd av en konflikt i eller mellan kriminella nätverk.

Åtgärden måste vara nödvändig, och fördelarna överväga nackdelarna. Zonen kan förlängas, men för varje förlängning i tid krävs starkare skäl. Så snart en zon inte längre behövs ska polisen upphäva den.

 

Förslaget om säkerhetszoner har väckt debatt, och flera remissinstanser har lyft risker för bland annat diskriminering och minskad tillit till polisen.

Det här är risker som ska tas på allvar, och som också har tagits om hand när lagförslaget har arbetats fram.

Lagförslaget som nu ligger på riksdagens bord är noggrant berett och väl avvägt. Men trots detta har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans meddelat att de inte står bakom förslagen.

Det är dåligt för Sverige och visar än en gång på oppositionens brist på krisinsikt.

 

Vi har tidigare i Sveriges riksdag kunnat skapa breda majoriteter för viktiga förslag, till exempel för preventiva tvångsmedel som trädde i kraft 1 oktober 2023 och de preventiva vistelseförbuden som kom på plats den 1 februari i år, och som redan nu börjat ge effekt i Rågsved, Stockholm.

Sverige har väldigt allvarliga problem med skjutningar och sprängningar. Det finns ett stort behov av att pröva nya åtgärder som kan vara verksamma i kampen mot gängen.

Vi kan vända utvecklingen – men det kräver att vi är beredda att göra det som krävs. Det är därför dags för oppositionen att inse allvaret i situationen, släppa prestigen och visa på krisinsikt.


Louise Meijer, gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet (M)
Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet (SD)
Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson (KD)
Martin Melin, rättspolitisk talesperson (L)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln