Så gör vi hockeyn till en folksport igen

Replik från Östersunds ishockeyklubb om ungdomsidrotten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-01-09

Det finns klubbar som gör saker för att utveckla hockeyn som en folksport. Så här har vi löst det, skriver Östersunds ishockeyklubbs ordförande och klubbchef.

REPLIK. Helt rätt Kalle Sundin, vi instämmer tyvärr med det mesta du tar upp i ditt debattinlägg (AB 4/1). Det finns trots allt hopp, och det finns klubbar som gör saker för att utveckla hockeyn som en folksport.

I vårt län (Jämtland) har hockeyn länge varit en populär sport och föreningen har fostrat spelare som Ulf Dahlén, Alexander Edler, Markus Åkerblom, Ricard Persson, Edwin Hedberg, Emil Djuse med flera.

Vi gör följande för att tillgängliggöra sporten för alla:

Vi har 70 låneutrustningar, som vi tillhandahåller till de som vill pröva på. Vår hockeyskola är kostnadsfri under två år, vilket medfört att vi fyrdubblat antalet som provar på och dubblat antalet som fortsätter.

Vi tillämpar ”alla spelar lika” upp till U16, för att inte tappa de som utvecklas sent. Det minsta en förälder kan kräva av sin förening är att deras barn får vara med och spela.

Vi drar i dagarna i gång vårt projekt ”Gamechanger”, kring värdegrund, idrottens betydelse i stort och som bygger på hur vi ska bli Sveriges bästa förening och fostra ungdomar som tar ansvar för både sig själva och andra.

Slutligen till kostnaden för hockeyn. Det finns ett stort spann beroende på klubb och vad som ingår. Och ja, det är en materialsport och det kostar att hyra ishallar och avlöna tränare och personal. Utan alla dessa fantastiska ideella krafter som jobbar i våra föreningar, hade det varit ännu dyrare.


Mikael Krusenberg, styrelseordförande Östersunds ishockeyklubb
Kjell-Åke Andersson, klubbchef Östersunds ishockeyklubb


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln