Vägra skamkulturen kring våra kroppar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-09-03

Debattören: Låt inte näthatarna använda kvinnors nakenbilder som vapen

Under helgen skedde ett intrång i Appels "molntjänst" Icloud där många användare förvarar material från sina telefoner, till exempel bilder de tagit. Vissa av dem var kända artister och skådespelare som Jennifer Lawrence och Kirsten Dunst, och vissa bilder föreställde dem nakna.

Detta var i fokus när nyheten kom: att det fanns nakenbilder ute på den och den kändisen, vilket förstås var jobbigt för dem. Men tyvärr är fenomenet inte ovanligt. Det drabbar icke-offentliga personer också, och det sker ofta. Hackare tar sig in i kvinnors mailkonton och letar efter nakna eller sexuella bilder att sprida.

Det är alltid fel att sprida bilder på människor mot deras vilja och kränka deras integritet. Alla har rätt till sin nakna kropp och sin sexualitet, rätt att själva bestämma när man ska visa sig naken och för vem. Andra har inte rätt att kräva att få se ens kropp om man inte själv vill.

Men problemet har en djupare aspekt, det handlar om en form av hederskultur, där en kvinnas sociala och professionella heder ifrågasätts om hon finns i fel sammanhang kopplat till nakenhet och sexualitet.  

Jag jobbade tidigare extra som fotomodell. I och med detta har det publicerats flera nakna bilder av mig, helt frivilligt från min sida. Det beslutet har ifrågasatts många gånger. Dels välvilligt där människor oroar sig för mig, men även som ett försök att skada mig och göra mig mindre trovärdig av meningsmotståndare. "Vad skulle Aftonbladet säga om de visste att de publicerat en artikel av en nakenmodell?".

Män sprider mina texter tillsammans med nakna bilder på mig, och kommentarer som: "Bakom hennes sura ord ser vi bara pattarna!" för att få texten i sig att bli mindre värd.

Andra kvinnor som blivit ofrivilligt uthängda har berättat om kommentarer som visar på samma synsätt: "Vet dina föräldrar att du är en slampa?", kan det stå. Eller: "Skicka fler nakenbilder på dig annars skickar jag dessa till din chef".

De antyder alla att en kvinna i offentligheten ska vara att anses som mindre värd, intelligent och trovärdig om hon samtidigt existerar som sexuellt objekt.

Vi vet att alla har en naken kropp. Existensen av denna hindrar oss inte från att samtidigt vara kollegor, ledare, föräldrar och respekterade människor med karriärer och kompetens. Men anseendet i dessa roller kan hotas om kvinnor samtidigt finns tillgängliga nakna och med en sexualitet, genom bilder på internet.

En naken och tillgänglig kvinna är fortfarande för många en slampa, och sådana har lägre trovärdighet i andra offentliga roller.

Det är därför vissa tror att vi kommer få sparken från våra jobb eller att Aftonbladet aldrig skulle publicera till exempel denna artikel om de "visste". Kvinnor är själva rädda för detta. Det finns flera fall med kvinnor som tagit sina liv inför hotet om att få nakenbilder spridda.

Även när kvinnor lägger ut material frivilligt drabbas de av skambeläggande. Jag har alltid vägrat känna skam över denna del av mig, men uppenbarligen finns det många som tycker jag borde göra det.  

Rättsväsendet behöver hitta en bättre metod för att hantera denna fråga. Ingen ska behöva trakasseras med kränkande mail och samtal utan att något görs, det måste gå att skydda människor effektivare. Lagstiftningen bör ses över så stöld och spridning av privat material kan straffas.

Ytterst behöver vi rannsaka vad det är för kultur och värderingar som skapar förutsättningarna för hoten.

Varför anses det hotfullt för en kvinnas trovärdighet och heder att visa upp hennes nakenhet? Om vi inte dömde kvinnlig sexualitet som skamlig och hotfullt mot vår kompetens skulle inte heller näthatarna ha den ammunitionen att använda mot oss.    

Hanna Marie Björklund

-

Följ ämnen i artikeln