Lämna era förslag till oss om mer fossilfri el

Tidöpartierna: Vår uppmaning till elmarknadens aktörer och politiska partier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-13

Vi övertygade om att konkreta förslag från fler aktörer kan bidra till ännu fler åtgärder som kan möta en fördubblad efterfrågan på el. Innan vi lägger fram energipropositionen ger vi därför elmarknadens aktörer och politiska partier möjlighet att komma med inspel, skriver Tidöpartiernas partiledare.

DEBATT. Regeringen håller ett högt reformtempo för att bygga ett starkt energisystem.

I vintras tog vi initiativ för att pausa omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd – för att värna vattenkraftens bidrag till elsystemet.

I januari startade vi processen för att göra det möjligt att bygga fler kärnkraftverk på fler platser i Sverige, och häromveckan fattade vi beslut om tillstånd för ny havsbaserad vindkraft.

Nästa vecka kommer riksdagen ta ställning till vårt förslag om nytt mål för elproduktionen till 2040 – 100 procent fossilfri. Ett till viktigt steg är den inriktningsproposition om energipolitiken som regeringen avser lägga fram det närmaste året.

 

Utgångspunkten för regeringens arbete med inriktningspropositionen är att elsystemet är ansträngt.

Nedläggningen av sex av tolv kärnkraftreaktorer som inleddes med 1997 års energiöverenskommelse har varit dålig för näringslivet, dålig för klimatet, dålig för hushållsekonomin – och dessutom dålig säkerhetspolitik. När Oskarshamn 1 och 2 och Ringhals 1 och 2 stängdes under Löfven-regeringen förlorade Sverige närmare 3000 MW i södra Sverige vilket var djupt skadligt.

Den nya inriktningen kommer vara att förbättra förutsättningarna för alla planerbara fossilfria kraftslag – för att kraftigt öka produktionen av ren el – och sätta ett tydligt mål för hela elsystemets expansion.

 

Vi har tydliga mål för vår energipolitik. Vi ska klara att möta ett prognosticerat elbehov om 300 TWh 2045, och det ska ske med 100 procent fossilfri elproduktion.

För att öka investeringarna i elnäten samt i både ny och befintlig elproduktion planerar regeringen en rad åtgärder, bland annat:

 

  • Förutsättningarna för investeringar i kärnkraft ska stärkas genom särskilda statliga kreditgarantier.
  • Kärnkraft ska garanteras rätten till drift och elproduktion så länge anläggningarna är i gott skick och drivs på ett säkert sätt.
  • Förbuden i miljöbalken att tillåta nya kärnreaktorer på andra platser än i dag och ha fler än tio samtidigt i drift tas bort.
  • Statens energiforskningspolitik läggs om, för att stimulera utveckling av alla fossilfria energislag där kärnkraften har en central roll.
  • Regeringen går fram med nya åtgärder för kortare och effektivare tillståndsprocesser. Nu bereder vi förslag från Klimaträttsutredningen och Miljöprövningsutredningen som kan bidra till det.
  • Regeringen har gett Energimyndigheten uppdraget att samordna arbetet med vätgas i Sverige för att främja utbyggnad.
  • Regeringen kommer lägga förslag för att effektivisera processen för nya anslutningar till elnäten. Elektrifieringen av industrin försvåras idag av otydliga regler.
  • Villkoren för vattenkraften ska förbättras, bland annat genom att omprövningen av dess miljötillstånd har pausats. Arbetet som pågår nu syftar till att säkra vattenkraftens bidrag till elförsörjningen.
  • Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att underlätta snabbare etablering av havsbaserad vindkraft som bidrar till ökad elproduktion, om än väderberoende. Fler beslut om havsvindkraft kommer under mandatperioden samtidigt som det ska ske marknadsmässigt och principen att den som ansluter till elnätet ska stå för att kostnaderna upprätthålls.
  • Steg ska också tas för att underlätta för solenergi, där tydligare och harmoniserade tillståndsprocesser är ett första viktigt steg. Kravet på bygglov för integrerade solceller ska ses över.
  • Regeringen avser att implementera elmarknadsdirektivet på ett korrekt sätt.

 

Som framgått är det ett omfattande energipolitiskt reformprogram som vi ska genomföra där den energipolitiska energipropositionen tydligt kommer sätta den nya politiska riktningen med planeringsmål och leveranssäkerhetsmål för Sveriges elsystem.

Samtidigt är vi övertygade om att konkreta reformförslag från fler aktörer kan bidra till ännu fler åtgärder för ett elsystem som kan möta en fördubblad efterfrågan.

 

Innan vi lägger fram inriktningspropositionen ger vi därför elmarknadens aktörer och politiska partier möjlighet att komma med inspel. Under tidig höst kommer vi att genomföra träffar med dem som vill bidra med fler konkreta förslag.

Målet ligger alltså fast. Reformbehoven är stora och vi har ett omfattande reformprogram att genomföra.

Men förslag från fler kan förhoppningsvis bidra till både ökad uppslutning och en snabbare väg till målet.

Möjligheten att komma med kompletteringsförslag innan propositionen läggs fram ersätter givetvis inte de sedvanliga stegen i beredningen av den nya energipolitiken i regering och riksdag.

 

Vi vet att det går att nå högt ställda klimatmål samtidigt som vi stärker svensk konkurrenskraft, skapar fler jobb och en god välfärd. Då behöver vi elektrifiera Sverige och bygga energisystemet starkt igen.

Därför välkomnar vi alla goda krafter som kan bidra med konkreta förslag till kompletteringar av en redan lång åtgärdslista.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Ebba Busch, partiledare (KD)
Johan Pehrson, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.