Reinfeldt måste ta ansvar för det moderata slöseriet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-06-20

S om M:s avknoppningsstopp: Varför ska man lita på dem den här gången?

Efter alla utförsäljningar, går det att lita på Fredrik Reinfeldt den här gången?

Moderaterna har under lång tid fått kritik från både opposition och andra näringsidkare för att medvetet ha sålt ut välfärdsverksamheter som förskolor och hemtjänst till underpris. Drivkraften har varit ideologisk. Hanteringen av skattepengar har fått komma i andra hand. Hur mycket skattebetalarna har förlorat på Moderaternas iver att sälja av våra gemensamma verksamheter kanske vi aldrig får reda på – men bara i Stockholm har ett stort antal dåliga affärer uppdagats.

Det senaste exemplet var en enhetschef på den kommunala hemtjänsten i Skarpnäck som köpte verksamheten från Stockholms kommun. 1,5 miljoner kronor betalades för verksamheten, som bara ett par månader senare gör en vinst på 1,9 miljoner. Enligt vissa bedömare var verksamheten värd 20 gånger mer än köpesumman. Moderata finansborgarrådet Sten Nordins kommentar var då att ”i det här fallet är det svårt att göra någonting, men vi får titta på om det finns något fel i värderingarna. Det måste analyseras genast”. Lite sent kan tyckas, eftersom allting redan är sålt. Affär avklarad, förlust noterad.

Det här inte första gången verksamhet slumpas bort. 2007 köptes två förskolor av förskolecheferna för 600 000 kronor. Inom kort genererade Kulturkrabaten AB en vinst på drygt 3,2 miljoner kronor till sina nya ägare. I Vantör reades hemtjänsten ut för 69 000 kronor. Nio månader senare redovisade bolaget en vinst på 4 miljoner kronor. I Älvsjö såldes 2008 fyra förskolor för 800 000 kronor. I dag värderas de till 20 miljoner kronor. Snabba klipp och snabba affärer.

2008 såldes förskolor och hemtjänster till anställda i Stockholm för sammanlagt 3,4 miljoner kronor. Vid en värdering av verksamheterna fastslogs det riktiga värdet till 81,7 miljoner kronor. Mer än 20 gånger försäljningspriset.

Exemplen är många, även utanför Stockholm. I Österåker fick en moderat politiker med uppdrag i kommunen köpa Röllingby gymnasium för endast 170 000 kronor.

Varje avslöjande har följts av att Moderaterna försäkrat allmänheten om att det inte ska ske igen. Trovärdigheten i dessa löften har därmed devalverats kraftigt. Ett annat problematiskt område är insynen i dessa affärer. Hur ser banden mellan köpare och säljare ut? Är det lämpligt, som i exemplet med Röllingby gymnasium, att vara aktiv moderatpolitiker och samtidigt köpa verksamheter av kommunen där man sitter som folkvald?

Senast i helgen lovade Moderaternas ledare i Stockholm, Sten Nordin, att han och hans partikamrater skulle sluta sälja ut kommunal verksamhet till underpris. Löftet kom i Ekots lördagsintervju under hård press.

Stockholm är Moderaternas skyltfönster. Det är här den politik de tror på ska prövas för att sedan spridas runt i landet. Vi sitter nu med facit. Moderaterna har reat ut kommunens tillgångar och de nya ägarna gör snabba rekordvinster utan att ersätta skattebetalarna för verksamhetens värde. Det är inte en ansvarsfull politik.

För att förhindra liknande skandaler i framtiden har vi socialdemokrater lagt fram förslag i riksdagen om att införa ett investeringsskydd för att skydda skattebetalarnas tillgångar. Lagförslaget, som inte vunnit stöd bland Moderaterna, innebär att kommuner inte får sälja en verksamhet till ett pris som understiger marknadsvärdet.

Nu måste Moderaterna lägga korten på bordet. Sättet att hantera skattepengarna reser ett antal frågor som Sten Nordin och statsminister Fredrik Reinfeldt nu bör svara på.

Om det var fel att medvetet sälja ut förskolor och hemtjänst till underpris, vad ska de göra för att rätta till de begångna felen?

Vad görs för att skydda skattebetalarna från att få sina tillgångar bortslumpade i framtiden?

Vad avser man göra för att säkerställa att risken för jäv och korruption minimeras?

Varför ska man lita på Moderaterna den här gången?

Magdalena Andersson

Karin Wanngård

Följ ämnen i artikeln