Stopp för kritiserade utförsäljningarna

Publicerad 2013-06-15

De har kritiserats för bristande upphandlingar, skambud och svågerpolitik.

Nu stoppar den borgerliga alliansen alla utförsäljningar av kommunal verksamhet i Stockholm.

– Modellen verkar inte fungera, säger finansborgarrådet Sten Nordin i Ekots lördagsintervju.

Sten Nordin (M).

I samband med valsegern 2006 började den borgerliga alliansen i Stockholm att sälja ut kommunala verksamheter till privata aktörer. Målet var att öka valfriheten och tillgängligheten genom att de anställda själva skulle ta över verksamheten. Men kritiken har varit hård mot de så kallade avknoppningarna. Framförallt har det låga priset på många verksamheter irriterat både medborgare och oppositionspolitiker. Enligt en granskning som DN gjorde sålde Stockholms stad ut förskolor och hemtjänst under 2008 till anställda för 3,4 miljoner kronor.

Men det verkliga värdet på verksamheterna var minst 81,7 miljoner.

Backar efter kritik

Hittills har Sten Nordin duckat för mycket av kritiken men i Ekots lördagsintervju erkände han att många av verksamheterna har sålts för billigt.

– Nu kan jag konstatera att den här modellen inte fungerar. Nu kommer vi inte göra fler avknoppningar i Stockholms stad, säger Sten Nordin till Ekot.

Ytterligare en anledning till att avknoppningsstoppet kommer nu är att lagen om valfrihet förändrat förutsättningarna för att erbjuda medborgarna ett varierat tjänsteutbud, enligt Sten Nordin.