Ska vi släcka ljuset för människor i nöd?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-12-07 | Publicerad 2015-12-04

Jonas Sjöstedt: Regeringen sätter asylrätten ur spel med id-kontroller

Jonas Sjöstedt (V).

DEBATT. Den här veckan kommer regeringens förslag om att införa id-krav för att ta sig till den svenska gränsen att läggas på riksdagens bord.

Varje riksdagsledamot får då möjlighet att fundera över sin roll i historien.

Under hösten har många flyktingar sökt sig till Sverige undan krig och förtryck i länder som Syrien, Irak och Afghanistan. Samtidigt har EU:s politik på området brutit samman, medlemsländerna struntar helt enkelt i ingångna överenskommelser om omfördelningar av flyktingar, asylrätt, yttre gränser och Dublinkonventionen. I stället för gemensamt ansvar har några få länder som Sverige, Österrike och Tyskland tagit det stora ansvaret för människor på flykt. I Sverige gör de som arbetar på Migrationsverket, polisen och som lärare och socialsekreterare i våra kommuner enorma insatser för människor på flykt.

Jag är stolt över vad Sverige har gjort den här hösten. Sverige har varit ett ljus i mörkret för människor på flykt.

Nu släcker regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet det ljuset. Inskränkningar i villkoren för flyktingar som kommer till Sverige försämras dramatiskt med borttagna asylskäl, tillfälliga uppehållstillstånd och försämrade möjligheter att få förenas med sin familj. Sverige deltar i den nedåtgående spiral i villkoren för flyktingar som pågår i Europa. Förslaget om att införa id-krav för att ta sig till den svenska gränsen kommer att få dramatiska effekter. När flyktingar inte kan ta sig till gränsen för att söka asyl kringgås asylrätten i praktiken.

Regeringen hävdar att id-kontroller och försämrade villkor hos oss ska få andra att ta emot fler flyktingar. Men allt tyder på att motsatsen kommer att ske. Norge har redan infört motsvarande begränsningar som en följd av det svenska beslutet. Danmark är på väg att göra detsamma. Genom EU reses gränsbommar och hinder för människor på flykt. Den passfrihet för resor inom Norden som vi haft sedan 50-talet sätts ur spel.

Risken är uppenbar att Sverige bidrar till en dominoeffekt av stängda gränser genom EU. Det är motsatsen till det gemensamma ansvar för människor på flykt som är den civiliserade lösningen på flyktingkrisen.

Det hade varit mycket mer rimligt att sätta press på EU genom att hålla inne medlemsavgiften än att låta flyktingarna betala priset för EU:s misslyckande.

De stängda gränserna kommer inte att lösa problemen som gör att människor måste fly. I stället kommer flykten att söka sig nya vägar. Risken är att fler flyktingar kommer att riskera sina liv i desperata och farliga flyktförsök. Fler kommer att tvingas i armarna på flyktingsmugglare. Vi ser redan rapporter om att smugglingen ökar och att de första båtflyktingarna kommit till Sverige. I detta läge väljer en rad EU-länder att sätta asylrätten ur spel. Själva grunderna för asylrätten är hotade inom EU.

I stället ska det auktoritära Turkiet betalas för att vara EU:s gränspolis.

Beslutet om id-krav går inte att försvara. Det är till för att sätta asylrätten ur spel. Det bidrar till att fler EU-länder stänger sina gränser. Det kan vi inte försvara eller rösta för i riksdagen. Vänsterpartiet vägrar vara med och släcka ljuset av hopp för människor på flykt. Vi står upp för asylrätten.

Jonas Sjöstedt