Sverige måste öppna för ukrainska flyktingar

Debattörerna: Har regeringen glömt att vi är en humanitär stormakt?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-02-25 | Publicerad 2022-02-24

Magdalena Andersson säger att om en flyktingkris uppstår så är det andra europeiska länders tur att ta ansvar. Det är ett anmärkningsvärt uttalande från en statsminister som säger sig vilja företräda en humanitär stormakt, skriver Romina Pourmokhtari och Réka Tolnai.

DEBATT. Det säkerhetspolitiska läget i Ukraina har under de senaste dagarna intensifierats, i synnerhet efter att Ryssland under torsdagen kraftigt utökat sin militära invasion mot landet i sin helhet.

Människor flyr i talande stund såväl de drabbade områdena i de östra delarna av landet som Ukrainas huvudstad Kiev.

Amnesty och flera andra människorättsorganisationer har länge varnat för att en humanitär katastrof är stundande om Rysslands agerande fortsätter. Trots detta vägrar Magdalena Andersson att öppna Sveriges gränser för de ukrainska flyktingar som är och kommer att vara i behov av en fristad.

Sedan 2014 har det pågått en gränskonflikt mellan Ukraina och Ryssland, efter att Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den Ukrainska Krim-halvön.

I svallvågorna av annekteringen fick Ukraina uppemot 1,5 miljoner internflyktingar.

Den 21 februari meddelade Vladimir Putin att Ryssland erkänner områdena Luhansk och Donetsk, vilket enligt Ryssland ger dem rätten att etablera militärbaser i området. President Vladimir Putin saknar vilja att hitta en diplomatisk lösning och FN varnar för att Rysslands hotar hela Ukrainas självständighet.

Den senaste uppdateringen i konflikten är att Ryssland har inlett en regelrätt militär invasion på alla fronter mot Ukraina. Detta gör att en omfattande ukrainsk flyktingström med stor sannolikhet är att vänta.

Magdalena Andersson var tydlig i ett uttalande till Dagens Nyheter den 18 februari att om en flyktingkris uppstår är det andra europeiska länders ansvar att erbjuda trygghet till de som flyr.

Det är ett anmärkningsvärt uttalande från en statsminister som säger sig vilja företräda en humanitär stormakt.

EU har infört sanktioner mot Ryssland och Sverige skickar ekonomiskt stöd till Röda korset för att mota katastrofen på plats.

Men nu när bomber flyger över Ukraina måste Sverige, likt resten av Europa erbjuda en fristad till de som civila som flyr för sitt liv.

Migrationsdebatten präglas till stor del av retoriken att Sverige är fullt. Det hävdas att vi inte klarar inte av att integrera in de som vi har tagit emot och att det därför är bättre att hjälpa på plats.

Problemet är att Ukraina som helhet och de östra regionerna i synnerhet riskerar att bli osäkert och instabilt i många år framöver. Därför är det av stor vikt att Sverige och andra EU-länder erbjuder ett långsiktigt skydd för dem som är i behov av det, i synnerhet för de som riskerar förföljelse.

Redan i dag finns det en omfattande Ukrainsk diaspora runt om i flera EU-länder. Sveriges nuvarande inställning innebär därmed inte bara att människoliv tvingas gå förlorade utan också att vårt land går miste om de viktiga tillgångar som Ukrainare som får fristad i Sverige kan utgöra.

Det är lätt att glömma att kriget i Ukraina inte utspelar sig långt ifrån Sveriges gränser. Från Gotlands sydligaste punkt är det endast 69 mil till Ukraina.

Som en del av vårt närområde har vi ett särskilt ansvar, tillsammans med andra EU-länder. Tiden att visa solidaritet är nu. Fina ord om att ”Sverige står enat med Ukraina” räcker inte till.

Vi måste hjälpa alla Ukrainare som vill leva sitt liv i fred. Om man på riktigt menar att fördöma Rysslands agerande ska Sverige också erbjuda skydd till den befolkning som Ryssland nu sätter i fara.


Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet, Luf
Réka Tolnai, förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.