E-boken kommer slå hårt mot Bokmässans posörer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-09-22

Linda Skugge: Kulturtanter, pretentiösa poeter och uppblåsa författare är snart ett minne blott

Nu drar bokmässan igång igen – härligt med stimulans för insidan som kontrast till ytligheten i samhället i övrigt, eller? Det som fascinerar mest med bokbranschen är dess fixering vid image och manér, det är många som spelar en roll av hur man tror att en aktör i branschen ska vara och se ut istället för att vara sig själv. För inte kan det väl vara så att man bara kan uppskatta god litteratur om man ser ut och för sig på ett visst sätt? Eller blir man speciell av att läsa för mycket? Det sköna med bokbranschen är att det är så lätt att dra på sig någon av alla klichéer och spela sin roll i det stora lajv som branschen är. I stället för svartalver, riddare och väna prinsessor kommer vi på Svenska mässans gigantiska realtidslajv träffa på: Kulturtanten (hon med raffiga glasögonbågar och etnosmycken från fair-tradebutiken), POETEN (han, ja det nästan alltid en han, som tar livet och ordet på största allvar), Författaren med kvinnotycke (diskuterar gärna sin storhet och plats i litteraturhistorien med rödvin och kvinnor som sällskap), vi har också Kulturtyckaren (ängslig och mycket mån om att aldrig framstå som svennig).
 

Nu väntar emellertid drastiska förändringar, den stora förändringen är inte e-boken. Det som radikalt kommer att förändra branschen är att ny teknik snart låter alla ge ut sin egen bok – alla kan kalla sig författare. Detta teknikskifte kommer att göra många i dag vanliga figurer i bokfaunan rödlistade. Svennefieringen av bokutgivandet kommer att göra det betydligt mindre attraktivt att spela de roller som står till buds. Varför göra sig till när alla kan kalla sig författare? Paradoxen är att de sänkta trösklarna och den teoretiska risken för förflackning istället kommer att leda till fokus på berättelserna i sig själva, när alla manér inte längre stjäl fokus.

En intressant jämförelse är finansbranschen. Den nya tekniken gör oss alla till mäklare via internetbanken, den nya tekniken avslöjade den professionella bankmannen så tillvida att han visade sig vara varken bättre eller sämre än vem som helst på att placera – bara dyrare. Vi ser nu sjunkande lönsamhet och en finansbransch i omvälvning. När nu alla är sina egna börsmäklare så har rollen börsmäklare slutat att spelas.
 

Ett tecken i tiden är våra Deckardrottningar. De visar stolt upp sidor som tidigare sällan lyfts fram av författare. De spelar på sin kvinnlighet och visar gärna upp sitt modeintresse. Helt fel enligt den traditionella mallen för rollbesättning i bokvärlden. Försäljningsframgångarna har dock förändrat mallen för hur en författare ska uppträda. 2011 är det mer attraktivt att vara härlig i tv:s myssoffa, slänga med hairexstensions och visa upp de senaste designfynden. Om du frågar mig känns det skönare och så mycket mer i tiden än en pretentiös farbror som tar sig själv på alltför stort ansvar.

Linda Skugge

Grundare av boksiten vulkan.se som nu

fått riskkapital av investerare utanför bokbranschen

Följ ämnen i artikeln