Nej Strandhäll, vården är ett misslyckande

Slutreplik i frågan om satsningar på sjukvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-05-11

Jimmie Åkesson och Per Ramhorn: ”Verkligheten talar sitt tydliga språk; regeringens politik på hälso- och sjukvårdsområdet kan inte ses som något annat än ett enormt misslyckande.”

SLUTREPLIK. I en replik av Annika Strandhäll hävdades nyligen bland annat att vården är ett av regeringens högst prioriterade områden. I ljuset av det påståendet blir den nuvarande situationen inom svensk hälso- och sjukvård än mer häpnadsväckande.

De påstådda ”viktiga satsningarna” till trots har läget inte blivit bättre under regeringens tid vid makten. Sjukvårdspersonal som säger upp sig fortsätter att öka inom samtliga landsting, och väntetiderna har växt kraftigt sedan 2014.

Verkligheten talar alltså sitt tydliga språk; regeringens politik på hälso- och sjukvårdsområdet kan inte ses som något annat än ett enormt misslyckande.

Regeringens modell att emellanåt skicka pengar till landstingen utan några som helst krav på resultat har bevisligen inte fungerat.

Det som behövs är att stimulansbidragen inte bara höjs, utan även öronmärks, följs upp och utvärderas så att de verkligen uppnår de resultat som ändamålet kräver, vilket exempelvis kan vara förbättrade arbetsvillkor för hälso- och sjukvårdspersonal.

Annika Strandhäll har däremot helt rätt i att våra satsningar sker under en fyraårsperiod, och skälet till det stavas långsiktighet. Till skillnad från regeringen har vi länge varit medvetna om att vården – i likhet med många andra samhällsområden – inte klarar sig på enstaka resurstillskott någon gång ibland.

Svensk välfärd kommer nämligen att behövas även efter 2017, och för detta behövs tillräckliga resurser under hela mandatperioden.

Man väljer även att anklaga vårt parti för att leka med siffror, för att i samma text själv ägna sig åt detta. Återigen får vi påminna Annika Strandhäll och hennes regeringskollegor om att man måste läsa hela budgetdokumentet för att få en korrekt uppfattning om vilka prioriteringar som görs.

De så kallade ”neddragningarna” man pekar på i vår tidigare budget beror först och främst på kraftigt minskade migrationsrelaterade utgifter. Utöver det öronmärks dessutom en stor del av anslagen för andra ändamål, vilket inte syns i den enskilda utgiftsposten. Detta framgår tydligt om man läser budgeten i sin helhet.

Till sist vill vi framhärda i att Sverigedemokraterna går till val på sin egen politik, och ingen annans.

Inför ett eventuellt samarbete med något av de övriga partierna har vi länge varit tydliga med att det är med våra egna satsningar och reformer som utgångspunkt.

Vi menar att regeringen borde se om sitt eget hus och ta sitt ansvar, istället för att anklaga vårt parti för att inte göra det som krävs för att ta tag i den akuta situationen de själva varit med och skapat.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Per Ramhorn, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.