Tre saker krävs för att sätta ihop Sverige igen

Ulf Kristersson: Omfattande invandring och dålig integration fungerar inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-06

Det är hög tid för oss att bygga ihop Sverige och överbrygga utanförskapet. Då krävs tre saker: Ett uppvärderat svenskt medborgarskap. Fokus på svenska språket. Och respekt för de gemensamma värderingar som har byggt Sverige starkt, skriver statsminister Ulf Kristersson.

DEBATT. I dag firar vi Sveriges nationaldag eftersom det var just den 6 juni som Gustav Vasa valdes till svensk kung i Strängnäs. I år är det dessutom exakt 500 år sedan, och vi kan stolt se tillbaka på den resa som har gjort Sverige till ett av världens friaste och mest jämlika länder.

Frihet och jämlikhet är två grundmurade värderingar i vårt samhälle, som båda är värda att försvara.

För många som har levt i Sverige länge är det här en självklarhet. För andra kan det vara svårt att närma sig sitt nya land. Det svenska samhället är inte alltid så enkelt att bli en del av, ens om man försöker.

 

Låt mig vara tydlig: Omfattande invandring och dålig integration fungerar helt enkelt inte. Därför lägger vi nu om den svenska migrationspolitken till EU:s stramaste.

Ett nej till asyl, betyder nej och då ska man lämna landet. Det borde vara självklart men är det inte. Lika viktigt är att ett ja ska betyda att man verkligen kommer in i det svenska samhället.

 

En del kan bidra med expertkunskap i svenska företag, eller forska på några av våra universitet. Andra kommer hit som kvotflyktingar, där vi framöver kommer prioritera hbtq-personer, kvinnor och barn.

Gemensamt är att de behöver bli en del av Sverige om invandring ska fungera. Sverige måste göra några förändringar så att fler blir en del av det svenska samhället, och att färre hamnar utanför.

Det är hög tid för oss att bygga ihop Sverige och överbrygga utanförskapet. Då krävs tre saker: Ett uppvärderat svenskt medborgarskap. Fokus på svenska språket. Och respekt för de gemensamma värderingar som har byggt Sverige starkt.

 

1. Uppvärdera medborgarskapet

Det som i grunden borde göra oss till ”svenskar” är det svenska medborgarskapet. Och det är mer än bara ett pass. Det är ett samhällskontrakt och det samhällskontraktet rymmer både rättigheter och skyldigheter. Därför uppvärderar vi nu medborgarskapets betydelse.

Den som vill bli medborgare i Sverige ska ha bott här längre än vad som krävs i dag. Det ska finnas tydliga krav på ett hederligt levnadssätt och självklart krav på egen försörjning. Och man ska kunna svenska och samhällskunskap, så att man förstår det land som man vill bli medborgare i.

 

2. Gemensamma värderingar

I Sverige har alla människor individuella rättigheter. Kvinnor och män står lika inför lagen, även om det fortfarande finns mer att göra.

I Sverige har alla rätt att leva sitt liv efter eget huvud. I Sverige råder jämlikhet mellan könen. Här jobbar både män och kvinnor. I Sverige får vuxna gifta sig med vem de vill. Här har både killar och tjejer rätt att både bada och spela fotboll. Här är barnen sina föräldrars största ansvar i livet, men här har också barnen egna rättigheter.

I Sverige är familjen viktig – men familjen står inte över lagen.

3. Fokus på svenska språket

Svenska språket är vägen in i samhället och in till vår kultur. Språket är också för de allra flesta människor inträdesbiljetten till arbetsmarknaden. Det är kittet som binder oss samman.

Trots det har det inte alls funnits någon förväntan på att den som kommer till Sverige verkligen lär sig vårt språk. Det här gör Sverige unikt – på ett dåligt vis.

Utöver krav på svenska för medborgarskap kommer regeringen införa språkförskola för de barn som behöver det. Det ska bli mer svenska i skolan, och mer lovskola för dem som annars halkar efter. Och vi återinför riktiga böcker i skolan. Sverige har tidigare sett hela generationer av barn göra klassresor. Låt oss påbörja en sådan resa igen.

 

Så vill jag göra Sverige till ett tydligare och begripligare, men också ett mer välkomnande land. Ett land som är öppet, oavsett var du är född och som sätter varje människas egen vilja och ansträngning i centrum. Men också ett land som kräver något tillbaka.

Ska vi bli det landet måste medborgarskapet uppvärderas, svenska språket stärkas och våra grundläggande värderingar respekteras.


Ulf Kristersson, statsminister (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.