Debatt

Jo, ministern – vi har en hög invandring

Moderaterna: Morgan Johansson försöker lura väljarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna borde ha skärpt politiken tidigare och vi har lärt oss vår läxa. När ska Socialdemokraterna också lära sin läxa? Nu försöker Morgan Johansson lura väljarna om invandringen, skriver Maria Malmer Stenergard.
Moderaterna borde ha skärpt politiken tidigare och vi har lärt oss vår läxa. När ska Socialdemokraterna också lära sin läxa? Nu försöker Morgan Johansson lura väljarna om invandringen, skriver Maria Malmer Stenergard.

DEBATT

DEBATT. Migrationsminister Morgan Johansson lägger ut dimridåer och far med osanning. Faktum är att han och hans regering vill öka invandringen till Sverige.

Det var ett antal uppseendeväckande uppgifter som framkom i Ekots lördagsintervju med Morgan Johansson i helgen. Dessvärre har vi en migrationsminister som lurar väljarna.

För det första. I intervjun försöker Morgan Johansson få det att framstå som att Sverige inte längre har någon hög invandring. Dock ligger vi fortfarande i topp i Europa. I fjol tog Sverige emot 22 000 asylsökande. Det var det sjätte största mottagandet sett både till andel och antal av EU:s samtliga 27 medlemsländer. Anhöriginvandring tillkommer.

Vi tar i Sverige emot långt fler asylsökande än Norge, Finland och Danmark – tillsammans. Detta gäller även i år och trots de resestriktioner som beslutats på grund av Coronapandemin och som har en dämpande effekt.

Det rimliga, och vad Moderaterna driver, är ett volymmål som innebär betydligt färre asylsökande till Sverige.

Volymmålet ska ta sin utgångspunkt i Sveriges integrationsproblem. Var femte utrikes född är arbetslös. Var tredje elev i utsatta områden lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Integrationskrisen är särskilt påtaglig i Sveriges utanförskapsområden och syns kanske allra tydligast i den grova gängkriminaliteten.

S/MP-regeringen säger nej till volymmål och vill i stället öka asylinvandringen till Sverige. Det handlar bland annat om en helt ny skyddsgrund och vad som i det närmaste är en amnesti för unga vuxna utan asylskäl. Det är lättnader i invandringspolitiken som Socialdemokraterna och Miljöpartiet nyligen enats om.

Detta är helt fel väg att gå. Det humana är inte att låta så många som möjligt få uppehållstillstånd i Sverige. Det humana är att låta alla de som sökt och fått varaktigt skydd här få en verklig möjlighet att komma in i samhället.

För det andra. Socialdemokraterna bidrog verkligen inte till en hållbar invandringspolitik under åren 2006–2014 – tvärtemot vad Morgan Johansson vill påskina i lördagsintervjun. I stället drev man på för en ännu generösare invandring.

Till exempel röstade man i riksdagen nej till krav på försörjning för den som ville ta sina anhöriga till Sverige.

Då Moderaterna några år senare tog fram förslag om tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, beskrev Morgan Johansson det i termer av omänsklighet. Detta vid en tidpunkt då en rad EU-länder redan hade system med tillfälliga uppehållstillstånd och antalet asylsökande ökade kraftigt. 

I fem år har Moderaterna drivit på för en strikt invandringspolitik. Moderaterna borde ha skärpt politiken tidigare och vi har lärt oss vår läxa. När ska Socialdemokraterna också lära sin läxa?

Jag bjuder härmed in Morgan Johansson till en debatt om invandringspolitiken. Hans uppgifter i Ekots lördagsintervju bör inte få stå oemotsagda. Faktum är att vi har en migrationsminister som vill ge sken av att föra en stram politik, men som i stället lägger förslag om att öka invandringen till Sverige.


Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Invandringspolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Äntligen kan Sverige få en stram migrationslag

ÄMNEN I ARTIKELN

Invandringspolitik

Morgan Johansson

Migrationspolitik

Moderaterna

Maria Malmer Stenergard

Socialdemokraterna

Miljöpartiet