Publicerad:
Uppdaterad:

Vi behöver veta om grupper är mer utsatta

Slutreplik Från Ebba Busch om corona och minoritetsgrupper

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Politiken måste ta ansvar för att vi har en Coronastrategi som verkligen når alla. Allt annat är ett svek som faktiskt riskerar människoliv. Nu måste resten av landet agera innan det är för sent. Den svensksomaliska minoriteten står sannolikt på randen till en tragedi, skriver Ebba Busch.
Politiken måste ta ansvar för att vi har en Coronastrategi som verkligen når alla. Allt annat är ett svek som faktiskt riskerar människoliv. Nu måste resten av landet agera innan det är för sent. Den svensksomaliska minoriteten står sannolikt på randen till en tragedi, skriver Ebba Busch.

I en kris är det de redan mest utsatta som drabbas allra hårdast. Jag är bedrövad över hur Corona-viruset slår i Stockholms norra förorter. Ropen på hjälp är hjärtskärande, och larmrapporterna gör mig både arg och förtvivlad. Ingen del av samhället får svikas i hanteringen av Corona-krisen.

Syftet med min artikel var att mana till handling. Politiken måste ta ansvar för att vi har en Coronastrategi som verkligen når alla. Allt annat är ett svek som faktiskt riskerar människoliv.

Nu måste resten av landet agera innan det är för sent. Den svensksomaliska minoriteten står sannolikt på randen till en tragedi. Det behövs speciellt framtagen information, uppsökande verksamhet och riktade vård- och omsorgsinsatser i alla de kommuner som riskerar en liknande utveckling.

Jag håller med andra debattörer om att trångboddheten är ett allvarligt problem. Det finns antagligen en mängd orsaker till att viruset slår så hårt på vissa platser och i vissa grupper. Det är därför jag efterlyser mer kartläggning.

I vårt grannland Norge publicerar statliga Folkehelseinstituttet (FHI) numera dagligen Corona-statistik efter födelseland. Den visar att norsksomalier är den i särklass svårast drabbade gruppen.

Enligt statistiken igår är risken att bli smittad ungefär tio gånger högre för somalier än för infödda norrmän. Det kan inte uteslutas att andra grupper också är onormalt drabbade, men det är inget annat än en katastrof för den somaliska minoriteten i Norge.

Vi har all anledning att frukta att utvecklingen i Sverige är liknande. Tack vare vaken nyhetsrapportering och larm från exempelvis svensksomaliska läkarföreningen har vi fått kännedom om hur allvarligt läget är i Rinkeby och Tensta. Det har lett till förbättringar i Stockholms stads informationsarbete och till kreativa politiska och enskilda initiativ, men mer behöver göras och myndigheternas pågående arbete måste nå hela vägen fram.

Vi behöver också veta om det finns andra särskilt utsatta minoritetsgrupper.

Frågan har lyfts bra av min partiledarkollega Nyamko Sabuni (L), men regeringen och Folkhälsomyndigheten är inte snabba nog. I Sverige har vi inte ens tagit fram officiell statistik, trots att den finns bara några knapptryckningar bort.

Utvecklingen i Stockholm ligger veckor före. Med riktade insatser, baserade på kunskap om hur viruset har spridits i huvudstaden, kan vi kanske förhindra att samma öde drabbar andra utsatta områden runtom i landet.

Om jag genom denna debatt kan öka medvetenheten om Corona i utsatta grupper är jag tacksam. Vi har ett ansvar att stå upp för de allra mest utsatta.


Ebba Buschpartiledare Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: