Plattformsföretagen är viktigare för Skyttedal

Slutreplik från Vänsterpartiet om regler för gigekonomin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-07

Att, som Skyttedal, aktivt motarbeta plattformsdirektivet är att förneka plattformsarbetarnas rätt till bättre villkor. Vi kan konstatera att Skyttedal sätter plattformsföretagens intressen före plattformsarbetarnas rättigheter. Slutreplik från Ciczie Weidby, Vänsterpartiet.

DEBATT. Skyttedal frågar om vi är bekanta med vad LO, TCO och Saco anser om plattformsdirektivet.

Vi delar fackens uppfattning att arbetstagarbegreppet även fortsättningsvis bör definieras med utgångspunkt i nationell rätt.

Vi kan dock konstatera att det svenska arbetstagarbegreppet inte verkar förmå att klassificera plattformsarbetare som arbetstagare. Det visar flera rättsfall.

Plattformsarbetarna hamnar i stället i en gråzon mellan arbetstagare och uppdragstagare utan de rättigheter och det skydd som följer av en anställning.

Vi menar att plattformsdirektivets anställningspresumtion kan fungera som ett stöd: Ett klargörande beviskrav som gör det lättare att klassificera plattformsarbetare som arbetstagare – i Sverige och övriga EU.

Därmed skulle plattformsarbetarna få de rättigheter och det skydd som följer av en anställning.

Implementeringen av direktivet ska ske i nära dialog med fackföreningarna. Den svenska modellen och det svenska arbetstagarbegreppet ska värnas.

Skyttedal påstår att hennes kamp mot plattformsdirektivet syftar till att ”skydda den svenska arbetsmarknadsmodellen”. Vår arbetsmarknadsmodell hotas inte av att ”verkliga egenföretagare”, genom direktivet, kan komma att klassificeras som anställda.

Det är plattformsekonomin, och dess sätt att organisera arbete, som hotar den svenska arbetsmarknadsmodellen – inte plattformsdirektivet.

Om plattformsekonomin inte regleras och plattformsarbetarna klassificeras som arbetstagare finns en betydande risk för att övriga delar av arbetsmarknaden ”gigifieras”.

Vi delar Skyttedals uppfattning att EU bör ta ett steg tillbaka i frågor som medlemsländerna själva är bäst skickade att besluta om. I det här fallet har EU tagit fram ett progressivt förslag som skulle förbättra arbetsvillkoren och stärka rättigheterna för miljontals plattformsarbetare.

Vi välkomnar det. Att, som Skyttedal, aktivt motarbeta plattformsdirektivet är att förneka plattformsarbetarnas rätt till bättre villkor. Vi kan konstatera att Skyttedal sätter plattformsföretagens intressen före plattformsarbetarnas rättigheter. Vi beklagar det.


Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.