Tvinga bort barnen från datorspelen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-08

Johan Forssell (M): Föräldrarna har det största ansvaret för svenska barns ohälsa

Nu är sportlovet snart över för den här gången. Förhoppningsvis har många barn och ungdomar tagit chansen att använda ledigheten till att åka skidor och röra på sig. Det är iallafall den bilden vi svenskar ofta har av oss själva: ett synnerligen piggt och hurtfrisk folk.

Tyvärr är den bilden inte helt sann. Nyligen presenterad forskning visar att svenska 16-åringars kondition har försämrats med 10 procent mellan 1987 till 2007. Det här riskerar att ge väldigt stora följder framöver: först och främst för den enskilde men också för samhället i form av försämrad hälsa och stigande sjukskrivningar. Man blir helt enkelt sjuk av övervikt och dålig kondition. Till exempel visade en stor kanadensisk undersökning att risken för att dö i förtid var 54 procent högre för den mest stillasittande gruppen jämfört med den mest rörliga.

Flera kända kvinnor, medlemmar i 1,6- och 2,6- miljonerklubben, skriver på Aftonbladet Debatt om behovet av fler idrottstimmar i skolan. Ett mycket bra initiativ! Vi behöver fler förslag på hur vi kan få bukt med det stillasittande som både blir allt vanligare och sprider sig längre ned i åldrarna. Samtidigt ska vi ha realistiska förväntningar på en sådan reform. En timmes extra skolidrott i veckan räcker inte långt om vi inte samtidigt förändrar de mönster av stillasittande som präglar veckans övriga timmar för många barn.

Vad ligger bakom en allt sämre kondition bland våra unga? Jag tror att det kan sammanfattas i en mening: Förr gick barnen ut och lekte på sin fritid - i dag stannar de inne och spelar datorspel.

Många föräldrar känner igen sig i bilden att barnen tillbringar mer tid framför datorn än vad man egentligen skulle vilja. TV-tittande och framförallt datorspelande har för många barn och ungdomar blivit normen för vad man gör på fritiden. Det är inte ovanligt med tioåringar som faktiskt tillbringar merparten av dygnets timmar stillasitttande framför en datorskärm. Visst är internet och datorer fantasiska informationskällor för unga, men det är knappast sunt för kroppen att låta datorspelandet uppta huvuddelen av dygnets timmar. Lite senare i livet byts spelande ut mot arbete – framför samma dator och med samma stillasittande som följd.

Att få en bättre balans mellan datorspelande och andra aktiviteter är en av de viktigaste utmaningarna för att förbättra barn och ungdomars motionsvanor. Skolan har en otroligt central uppgift för att ge kunskap om hur man sköter sin kropp och undviker att få problem senare i livet. Men fler uppgifter för skolan får inte bli en ursäkt för att vi ska slippa ta vårt ansvar som föräldrar. Det är vi föräldrar som har det största ansvaret för vilka motionsvanor vi vill ge våra barn. Och här finns ett större ansvar att ta än i dag.

Inaktiviteten handlar även om bristen på vardagsmotion. Barn som sällan eller aldrig cyklar därför att de istället åker buss eller blir skjutsade när de ska åka också korta sträckor. En bov i dramat är våra egna krav på oss själva som föräldrar, som ibland lider av missriktad välvilja. Att vara en bra förälder är inte samma sak som att alltid göra så mycket som möjligt för sina barn. Istället borde vi fundera över om vi själva är goda föredömen för våra barn eller inte. Alla vet att barn inte gör som man säger åt dem. De gör som man själv gör. Det går inte att sätta gränser för barns datorspelande om man själv sitter som fastklistrad framför tangentbordet på kvällarna. Och med handen på hjärtat: visst skulle även vi själva må bra av mindre stillasittande och lite mer vardagsmotion?

Hälsofrågorna är en av Sveriges allra viktigaste utmaningar. Vi behöver en offentlig diskussion om föräldrarollen och vårt ansvar för att lära barn och unga vikten av sunda motionsvanor. Jag själv kommer som riksdagsledamot under de kommande månaderna lägga mycket av min tid på att resa i Sverige och träffa både föräldrar, ungdomar, idrottslärare och andra för att diskutera hur vi kan bryta stillasittandet. Här finns ett stort behov av politikutveckling, också från Alliansens sida.

Det går att bryta inaktiviteten bland landets unga om vi vill, men det förutsätter att både skolan och vi föräldrar tar vårt ansvar.

Johan Forssell
Riksdagsledamot för Moderaterna

Följ ämnen i artikeln