Psykolog: Fler mammor än pappor drabbas av utmattning

Tips och råd: Så minskar du stressen

Publicerad 2020-10-10

Utmattningssyndrom är vanligare bland de som har yngre barn, visar en rapport från Försäkringskassan. Risken att drabbas är dessutom högre för kvinnor.

– Om man generaliserar så drar kvinnor ett större lass i hemmet, säger psykologen Camilla Gunarsson.

Camilla Gunnarsson är legitimerad psykolog och har träffat flera föräldrar som sökt hjälp för utmattningssyndrom. Hon har även skrivit boken ”Superhjältemamman flyger in i väggen”, en bok som tar upp ämnet stress och utmattning för barn.

– När en förälder drabbas så drabbas även indirekt ett barn, säger hon.

Camilla Gunarsson.

Enligt rapporten ”Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser” från Försäkringskassan, är stressrelaterad psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom vanligare bland individer med barn i förskole- och lågstadieåldern tre till åtta år.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Men åren med barn är intensiva, det är därför ganska vanligt med utmattning. Det är påfrestningar både på arbetet och privat. Risken för att drabbas av utmattning kan öka om det finns påfrestningar inom flera områden, säger Camilla Gunnarsson.

Statistik i ovan nämnda rapport visar att risken för stressrelaterad psykisk ohälsa, specifikt för utmattningssyndrom, är 41 procent högre för kvinnor än för män. Detta gör att man kan anta att fler mammor än pappor drabbas, menar Camilla Gunnarsson som framförhåller att det dock finns lite forskning kring utmattningssyndrom.

– Om man generaliserar så drar kvinnor ett större lass i hemmet. Det är många kvinnor som är projektledare på hemmaplan, som planerar inköp, håller reda på födelsedagar och så vidare. Dessutom kan det ha att göra med att kvinnodominerade branscher, som vården, har tuffa arbetsvillkor.

Tittar man på individnivå varierar orsakerna till varför man drabbas.

– Generellt kan man titta på hur samhället ser ut i dag, det är höga krav på arbetsplatser, slimmade organisationer och högt tempo på både jobb och fritiden. Det ska hända saker hela tiden. Dessutom kanske man jämför sig mer med andra mer än tidigare, i och med sociala medier. Det är många komponenter som kan leda till utmattning.

Kvinnor löper större risk att drabbas av utmattningssyndrom.

Tips till föräldrar som känner att de stressar för mycket

  • Tänk på återhämtning. Vad som är återhämtning ser olika ut från person till person. För vissa handlar det om att träna, för andra handlar det om att träffa vänner.

– Det många gör när det blir för stressigt är att prioritera bort återhämtningen, men det gör bara att stressen ökar ännu mer. Om man inte har tid eller ork för återhämtning är det en varningsklocka.

  • Lyssna på stressymtomen. Stress är en del av livet men att känna en konstant stress är en varningsklocka.
  • Ta hand om grundläggande vardagsrutiner: Ät regelbundet, sov, rör på dig – att träna har en stressminskande återhämtande effekt.
  • Se över om det finns något du gör där du kan sänka kraven eller ändra i prioriteringar. Vi har en begränsad mängd tid och energi till förfogande. Ibland måste vi välja bort något.
  • Var här och nu. Jobba på att vara mer närvarande, vilket också är bra för barnen. Det är många barn som försöker prata med sina föräldrar som inte lyssnar på grund av stress.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!