Barnfamiljer och matsvinn: Slänger mer under coronakrisen

Så gör du för att kasta mindre mat

Uppdaterad 2020-06-14 | Publicerad 2020-06-09

Barnfamiljer har ångest över maten de slänger men vet inte vad de ska göra för att ändra sina vanor, visar en ny undersökning.

Här är experternas bästa tips på hur ni som familj kan göra hemma.

Undersökning visar barnfamiljernas matsvinn.

Too Good To Go, som jobbar med att öka medvetenheten kring matsvinn, har gjort en undersökning där de tittat närmare på svenskarna och den mat som slängs i onödan. I undersökningen sticker barnfamiljer ut på vissa punkter.

– Det vi framför allt ser är att barnfamiljer tycker att de har dålig koll på hur de kan minskar sin klimatpåverkan och hur mycket mat de slänger. 71 procent är oroliga för den maten de slänger men har samtidigt inte koll på vad de ska göra säger Åsa Sandberg, Sverigechef för Too Good To Go och matsvinnsexpert.

Enligt henne har det troligtvis att göra med de krav barnfamiljer ställs inför i vardagen och att de samtidigt ska ta in rol om klimatpåverkan och matsvinn.

– De hinner inte med att ta in den kunskap som finns där ute.

Under den pågående coronakrisen har matsvinnet hos barnfamiljer ökat. Åtta procent av barnfamiljerna slänger mer mat än vanligt, för befolkningen i stort är siffran fem procent.

– Det vi har märkt och av det jag hört när jag frågat runt är att man hellre lagar nytt än äter det lilla som är kvar. Dessutom har har barnfamiljer köpt på sig för mycket mat i och med den sociala distanseringen, som färska varor som naturligtvis blir dåliga.

Att minska sitt matsvinn är den bästa åtgärd en privatperson kan göra för att göra skillnad för klimatet.

– Folk är oroade för klimatet, de har mycket ångest och vill göra rätt, men vet inte vad de ska prioritera. Det korta svaret är att om man vill göra skillnad är det att just minska sitt matsvinn, det handlar ofta om att göra små förändringar kring sina matvanor och behöver egentligen inte vara så svårt, säger Helena Thelin, kommunikationschef för Too Good To Go.

Åsa Sandberg.

<div data-tipser-pid="5dd4fe6c19e5810001c26ae5" data-tipser-view="compact"></div>

Så minskar ni matsvinn i familjen

Det räcker med små förändringar i vardagen. Genom att engagera hela familjen kan det leda att man får en ökad respekt för maten och de resurser som ligger bakom ett livsmedel. Här nedan kommer Helena och Åsas bästa tips.

1. Satsa på att minska ditt matsvinn.

Ha det som ett gemensamt mål och en aktivitet inom familjen, på så vis skapas ett engagemang. Förutom att ni gör något bra för planeten kommer det även att märkas i plånboken, som familj kan ni spara tusentals kronor.

2. Planera, planera, planera

Planera middagar och dina inköp. Gör en kylskåpsinventering innan du ska handla. Ett tips är att fota kylens innehåll innan om du har ont om tid att skriva ned vad som saknas. Anteckna i telefonen vad ni ska laga, anteckningarna kan du dela med andra i hushållet.

3. Stirra dig inte blind på bäst före-datumet

Se datummärkningen som en rekommendation och inte en sanning. Lukta, titta och smaka, låt även dina barn göra det så att de lär sig: ”Hur luktar mjölken när den gått ut?”. Utmana varandra i familjen – vem vågar smaka eller lukta?

4. Förvara maten rätt, så håller den mycket längre

Förvara maten på rätt plats rätt så att den håller längre. Låt dina barn vara fruktvakter som får ha ansvar över att frukt och grönsaker ligger rätt.

5. Använd frysen

Se till att ta fram mat i omgångar så att allt går åt då familjemedlemmar ofta har olika preferenser. Till exempel när man har olika sorters bröd till barn i olika åldrar. Tina bara just det antal av exempelvis vegobullar som ni ska äta – låt resten stanna kvar i frysen.

6. Spara det som blir över – alltså allt

Även om det bara en deciliter kokt pasta eller några paprikabitar kvar efter lunchen så spara i småburkar. Efter några dagar kan du ha tillräckligt till en matig omelett. Då har du också en gratis middag planerad. Gäller även mjölkprodukter till matlagning där alla bakterier kokar bort. Bra mot matsvinnet men också ett knep som förenklar vardagen.

– Om du ger barnen en banan så ge bara halva om de ändå inte äter hela. Den andra halvan kan ni skiva och lägga direkt i frysen så har ni till smoothies eller bananglass sen. Låt barnen skiva bananen själva så att de får lära sig varför ni gör på detta sätt.

7. Var kreativa med maten

Var kreativa med resterna – bjud på restfest, laga något helt annat på gårdagens rester. Klassikern smoothie är ju aldrig fel. Bananglass på gamla frysta bananskivor är ju ett toppen life hack. Eller så kan man helt enkelt duka upp rester från flera dagar och så blir det lite tapas på rester.

8. Lär känna ditt matsvinn

Ett viktigt tips för barnfamiljen är att lära känna ditt matsvinn. Vad är det ni slänger? Försök lägga märke till det och fundera på varför. Här finns mycket att vinna! Varenda liten matbit ni sparar kan göra skillnad, tänk själv om alla svenskar skulle slänga en överbliven köttbulle om dagen, det rör sig om 10 miljoner köttbullar i matsvinn.

– Äter vi faktiskt så här mycket bananer vi köper? I själva verket kanske man behöver köpa färre bananer. Det gäller att planerar så att man slipper slänga, tänk på att du slänger pengar när du slänger mat.

9. Ät barnens mat

Det blir ofta rester kvar efter barnens mat. Så lämna lite utrymme i din egen portion för att kunna äta upp det som är kvar på barnens tallrik. Dessutom, ge barnet så mycket mat du tror det kommer att äta, inte vad du hoppas. Det går ju alltid att ta mer.

Källa: Too Good To Go

Undersökningen: Barnfamiljer och matsvinn

Undersökningen är en enkätundersökning som är utförd på uppdrag av Nepa åt Too Good To Go. 1 009 personer deltog i undersökningen.

  • Barnfamiljer är mycket mindre medvetna om hur mycket mat de slänger. Bland befolkningen i stort är 41 procent mycket medvetna, men bland barnfamiljer är endast 34 procent det.
  • Åtta procent av barnfamiljerna slänger mer mat än vanligt till följd av pågående social distansering. För befolkningen i stort är den siffran fem procent.
  • 74 procent av barnfamiljerna försöker äta rester för att minska matsvinnet. För befolkningen i stort är samma siffra 79 procent.
  • 34 procent av barnfamiljer anser att de gör vad de kan för att minska matsvinnet. Det är färre än befolkningen i stort där 39 procent anser att de gör vad de kan.
  • 11 procent av barnfamiljerna slänger mat så fort den passerat datummärkningen. För befolkningen i stort är siffran 15 procent.
  • Sex procent av barnfamiljerna slänger i större utsträckning mat för att mat inte kostar så mycket. För befolkningen i stort är siffran 4 procent.
  • 48 procent av befolkningen i stort tycker att det är viktigt att minska sitt matsvinn, bland barnfamiljerna är det färre som tycker så. Där ligger motsvarande siffra på 42 procent.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!