Undvik farliga tillsatser i din mat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-01

E-nummer sticker som aldrig förr i ögonen på konsumenter.
Nu höjs kraven på att tillverkarna, mer detaljerat, ska ange vilka tillsatsämnen produkterna innehåller.
Tillsatser i vår mat kan både vara farligt – och nödvändigt.
Så här gör du för att undvika dem.

Tillsatserna i våra matprodukter anges med så kallade E-nummer på förpackningen.

Över 300 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder. De måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras.

Allergiska reaktioner

De flesta människor tål tillsatsämnen. Men en del är extra känsliga och reagerar med snuva, nysningar, andnöd, nässelfeber eller klåda och utslag. I regel är de som är överkänsliga mot tillsatser också allergiska mot andra ämnen.

Hållbarhet och frakt

Man använder tillsatser i mat av många anledningar. Antioxidationsmedel ökar hållbarheten, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel och klumpförebyggande medel påverkar konsistensen. Om matvaror ska transporteras långa sträckor ökar tillsatserna hållbarheten och ibland ger tillsatserna en billigare vara.

Tillsater som kan ge allergiska reaktioner

Färgämnen:
E 102 Tartrazin
E 104 Kinolingult
E 110 Para-orange
E 123 Amarant
E 124 Nykockin
E 127 Erytrosin
E 132 Indigokarmin
E 151 Briljantsvart
E 160a Betakaroten
E 160b Anattoextrakt
E 161g Kantaxantin

Konserveringsmedel:
E 200-202 Sorbinsyra och sorbater
E 210-211 Bensoesyra och bensoat
E 214-219 Hydroxibensoater (parabener)
E 220-227 Svaveldioxid och sulfiter
E 250 Nitrit

Antioxidanter:
E 310 Propylgallat
E 311 Oktylgallat E 321
E 312 Dodecylgallat
E 320 Butylhydroxianisol (BHA)
Butylhydroxitoluen (BHT)

Smakförstärkare:
E 620 L-Glutaminsyra
E 621 Natrium-L-glutemat
E 622 Kalium-L-glutamat
E 623 Kalcium-L-glutamat
E 627 Natrium-5-guanylat
E 631 Natrium-5-inosinat

Bensoesyra
Överkänslighetsreaktioner: nässelfeber, svullna slemhinnor, irritation i eksem, utslag runt munnen, sticker i läppar och mun (ger sällan astmabesvär).

Konserveringsmedel med bensoesyra
E 210 till och med E 219 hör till de mest använda konserveringsmedlen i sylt, saft, ost, fiskprodukter, konditorivaror, läsk.

Källa: Statens Livsmedelsverk, Allergiinformation

Varför tillsatser?

Ökar hållbarheten (konserverings- och antioxidationsmedel).

Påverkar konsistensen (bland annat förtjockningsmedel).

Påverkar smak och färg (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel).

Undvik tillsatser

Läs innehållsförteckningen
Ganska snart upptäcker man att det på samma butikshylla finns produkter med betydligt kortare ingredienslistor, och därmed färre tillsatser.

Undvik lättprodukter
När man avlägsnar det naturliga fettet och ersätter det med vatten behövs tillsatser – som förtjockningsmedel, aromämnen och färgämnen.

Smaksätt din mat själv
Affären är full av varor med färdiga smaksättningar eftersom mer processade produkter är lönsammare och dessutom gör att tillverkaren ständigt kan lansera nyheter.

Laga maten från grunden
Utgår man från råvaror som fisk, kött, grönsaker och frukt kan man tillaga helt tillsatsfria måltider.

Använd mindre producenter
Livsmedel som framställs i liten eller medelstor skala har ofta – men inte alltid – färre tillsatser än storföretagens produkter.

Sök utanför butiken
Vissa odlare och uppfödare hoppar numera över butiksledet genom att låta konsumenten beställa produkterna på nätet. Det går också att handla på bondemarknader, i gårdsbutiker, i småbagerier och i specialaffärer.

Följ ämnen i artikeln