Så faller du inte i frukostfällorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-20

Dietistens bästa tips för att klara dem

Sur, irriterad och ständigt hungrig?

Fundera över vad du åt till frukost i morse. Kolla in snabbguiden som lotsar dig förbi de värsta fällorna – och ger dig till en bättre start på dagen.

Vilken fälla faller du i?

1. Du hoppar över frukosten helt:

» Antingen är du inte hungrig när du vaknar eller så har du så stressiga morgnar att du inte hinner äta.

Så klarar du fällan:

En ny studie visar att de som regelbundet äter frukost väger 2,3 kilo mindre än de som hoppar över den, trots att de får i sig fler kalorier under dagens lopp. Frukostätarna håller nämligen sitt blodsocker i schack och undviker att småäta.

– Det är bättre att äta lite än att inte äta någonting alls, det kan faktiskt räcka med ett glas fil. Huvudsaken är att du får i dig något före lunch, tipsar Josefine Jonasson, dietist och expert på Viktklubb.se.

2. Du förlitar dig på lightprodukter:

» Du anser dig vara hälsosam och har bytt ut alla vanliga livsmedel i kylskåpet mot lightvaror. Men undersökningar visar att personer med låga nivåer av bra fetter i kroppen är mer benägna än andra att ha kort stubin och bli på dåligt humör.

Så lurar du frukostfällan:

– Lightprodukter är inte magiska. Du kommer inte att gå ner i vikt bara för att du väljer dem i första hand, säger Josefine Jonasson.

— Väljer du mellan en naturell mellanyoghurt och en fruktyoghurt light, som ofta innehåller betydligt mer socker, så är det bättre att ta mellanyoghurten. Socker har inga positiva egenskaper, men det har faktiskt vissa fetter, säger hon.

3. Du koffeinkickar igång din dag:

» En kanna kaffe på morgonen ger dig kicken du behöver för att komma igång. Men förutom att koffein är erkänt beroendeframkallande, minskar det även koncentrationsförmågan och kan ge problem med magen, huvudvärk och förhöjt blocktryck.

Så fixar du frukosten:

– Kaffe i sig innehåller ingen energi. På samma sätt som det är svårt att köra bil utan bensin, så behöver kroppen kalorier för att fungera normalt, säger Josefine Jonasson.

– Du har uppenbarligen tid att sitta ner med en kopp kaffe, så det finns egentligen inga ursäkter för att inte äta något till. Satsa på något enkelt som en knäckemacka.

Men tänk på att kaffe i sig innehåller inga kalorier, men att dricka två dl standardmjölk om dagen i ett år kan ge så mycket som sex kilos viktuppgång.

– Unna dig gärna en latte, men glöm inte att räkna med de extra kalorierna i din dagsförbrukning, säger dietisten Josefin Jonasson.

Kaffe latte Fett: 10-12 gram. Kcal: 165-200

Cappuccino Fett: 4-6 gram. Kcal: 65-100

Vanligt kaffe Fett: 0. Kcal: 0

(En tesked socker ger 20 kcal.)

4. Du satsar på snabba sockerkickar:

» Du vet att det inte är idealiskt, men väljer ändå helst juice, varm choklad, sockrade frukostflingor och fruktyoghurt till frukost. För stunden ger det en kort sockerkick, men när blodsockret sjunker blir du lättretlig och trött.

Så klarar du din frukost:

– Olika personer är olika känsliga för socker, säger Josefine Jonasson och tipsar om att byta ut något för att få en bättre balans.

– Ät det du är mest sugen på, men välj bort det andra. Om du bara måste ha ett glas choklad, ta då en grov macka i stället för en fruktyoghurt.

5. Du äter två frukostar:

» Du har tagit det här med frukost på allvar. Efter att du ätit i hemmets lugna vrå slinker det gärna ner en frulle till på jobbet. Men att äta två frukostar ger ett överskott på kalorier och riskerar att rubba din matrytm resten av dagen.

Så säkrar du frukosten:

– Att äta frukost på jobbet kan ju vara en social grej. Dela i så fall upp frukosten i två mindre delar, som blir lagom stora tillsammans, säger Josefine Jonasson.

– Börja med en smoothie hemma och komplettera med något mer på jobbet.