Forskare: Olivolja stoppar cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-01-11

NEW YORK

Olivolja har länge ansetts förhindra bröstcancer.

Nu kan forskarna ha svar på varför.

Kvinnor runt Medelhavet, där olivolja ofta ingår i matlagning, har mer sällan bröstcancer än kvinnor i andra världsdelar.

Det har fått forskare att spekulera i att olivoljan är en bidragande faktor.

Och nya experiment visar att den oljesyra som är den vanligaste enkelmättade fettsyran i olivolja ”underkuvar” en av de viktigaste generna som bidrar till bröstcancer.

– Detta är det första molekylära stödet för medelhavsdieten, säger studiens författare Javier Menendez till Reuters.

Trots att studien ger positiva besked vill experter höja ett varnande finger, säger forskare för Reuters.

– Studien är väldigt lovande, men det är en lång väg att gå. Det är en annan sak att testa detta på människor eller djur, jämfört med celler i ett provrör, säger doktor Marleen Meyers, onkolog vid New York University Cancer Institute.

Fredrik Virtanen

Följ ämnen i artikeln